Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą
15 maja 2020
Składniki na całą porcję:
- 2 główki młodej kapusty - 1600 g po obróbce,
- 300 g kiełbasy z piersi kurczaka Morliny,
- 30 g erytrytolu,
- sól,
- pieprz,
- świeży koper,
- 4 listki laurowe,
- 10 szt. ziela angielskiego.
Czas przygotowania : 40 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cały posiłek: 1089 kcal (78,2 g białka, 120,2 g węglowodanów, 42,2 g tłuszczu),
- dzielony na 2 rowne porcje: 545 kcal (39,1 g bialłka, 60,1 g węglowodanów, 21,1 g tłuszczu),
- dzielony na 3 równe porcje: 363 kcal (26 g białka, 40 g węglowodanów, 14 g tłuszczu),
- dzielony na 4 równe porcje: 273 kcal (19,6 g białka, 30 g węglowodanów, 10,6 g tłuszczu
Wybierz odpowiednią porcję dla siebie ;) !
Przepis poniżej.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na pół, ponownie na pół i wyciąć głąb ze środka. Resztę poszatkować (mniej więcej na 0,5 cm grubości). W dużym garnku zagotować 2 l wody, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz erytrytol. Do gotującej się wody przełożyć kapustę. Gotować do miękkości 15 - 20 min pod przykryciem. Po tym czasie, kiedy kapusta puściła wodę, odlewamy z garnka 2 l wody. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i dusimy jeszcze 15 minut. Przekładamy całość do miski. Koperek myjemy, siekamy drobno i dodajemy do ugotowanej kapusty. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: