Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą

15 maja 2020

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki na całą porcję:

  • 2 główki młodej kapusty - 1600 g po obróbce,
  • 300 g kiełbasy z piersi kurczaka Morliny,
  • 30 g erytrytolu,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeży koper,
  • 4 listki laurowe,
  • 10 szt. ziela angielskiego.

Czas przygotowania : 40 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • cały posiłek: 1089 kcal (78,2 g białka, 120,2 g węglowodanów, 42,2 g tłuszczu),
  • dzielony na 2 rowne porcje: 545 kcal (39,1 g bialłka, 60,1 g węglowodanów, 21,1 g tłuszczu),
  • dzielony na 3 równe porcje: 363 kcal (26 g białka, 40 g węglowodanów, 14 g tłuszczu),
  • dzielony na 4 równe porcje: 273 kcal (19,6 g białka, 30 g węglowodanów, 10,6 g tłuszczu

Wybierz odpowiednią porcję dla siebie ;) !

Przepis poniżej.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na pół, ponownie na pół i wyciąć głąb ze środka. Resztę poszatkować (mniej więcej na 0,5 cm grubości). W dużym garnku zagotować 2 l wody, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz erytrytol. Do gotującej się wody przełożyć kapustę. Gotować do miękkości 15 - 20 min pod przykryciem.  Po tym czasie, kiedy kapusta puściła wodę, odlewamy z garnka 2 l wody. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i dusimy jeszcze 15 minut. Przekładamy całość do miski. Koperek myjemy, siekamy drobno i dodajemy do ugotowanej kapusty. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -