Wegańskie lody batatów z masłem orzechowym
10 lipca 2020
Propozycja na: przekąskę, deser lub podwieczorek
Składniki na całą porcję (740 g):
- 550 g batatów,
- 400 ml mleczka kokosowego light,
- 50 g masła orzechowego,
- 15 g kakao,
- łyżeczka cynamonu.
Czas przygotowania : 40 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na 100 g gotowych lodów: 184 kcal (3,6 g białka, 17,6 g węglowodanów, 11,6 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Bataty obierz, pokrój w plasterki i upiecz w temperaturze 200 stopni do miękkości (ok. 25 min.). Następnie wystudź je.
Zblenduj lub zmiksuj za pomocą melaksera dokładnie wszystkie skłdniki.
Masę przełóż do pojemnika lub silikonowej formy i umieść w zamrażarce na kilka godzin.
Lody wyciągnij z zamrażarki 10 min. pred nałożeniem porcji.
Całość możesz ozdobić mrożonymi lub świeżymi owocami.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: