Wegańskie lody batatów z masłem orzechowym

10 lipca 2020

Propozycja na: przekąskę, deser lub podwieczorek

Składniki na całą porcję (740 g):

  • 550 g batatów,
  • 400 ml mleczka kokosowego light,
  • 50 g masła orzechowego,
  • 15 g kakao,
  • łyżeczka cynamonu.

Czas przygotowania : 40 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na 100 g gotowych lodów: 184 kcal (3,6 g białka, 17,6 g węglowodanów, 11,6 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Bataty obierz, pokrój w plasterki i upiecz w temperaturze 200 stopni do miękkości (ok. 25 min.). Następnie wystudź je.

Zblenduj lub zmiksuj za pomocą melaksera dokładnie wszystkie skłdniki.

Masę przełóż do pojemnika lub silikonowej formy i umieść w zamrażarce na kilka godzin.

Lody wyciągnij z zamrażarki 10 min. pred nałożeniem porcji.

Całość możesz ozdobić mrożonymi lub świeżymi owocami.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -