Proteinowe muffinki kakaowo-owsiane z jabłkami
28 maja 2020

Składniki na 12 muffinek:
- 250 g płatków owsianych,
- 100 g erytrytol,
- 100 g białka serwatkowego lub wegańskiego o smaku czekoladowym,
- 100 g olej kokosowy,
- 200 ml mleko owsiane,
- 2 jajka,
- 15 g sody,
- 10 g kakao,
- 165 g jabłka (oczyszczonego).
Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cała masa na muffinki: 2552 kcal (128,3 g białka, 181,4 g węglowodanów, 135,7 g tłuszczu),
- jedna muffinka (przy 12 sztukach): 213 kcal (10,7 g białka, 15,1 g węglowodanów, 11,3 g tłuszczu).
Oblicz ile muffinek możesz zjeść za swój posiłek ;).
Przepis poniżej.
Płatki owsiane mielimy. Wszystkie suche składniki, czyli zmielone płatki owsiane, erytrytol, odżywkę białkową, sodę i kakao mieszamy w misce. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą pozostałe składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać olej, starte na grubych oczkach jabłko i mleko roślinne. "Mokre" składniki wlewamy do suchych dynamicznie mieszając. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić łyżczeczką odpowiednią ilość masy (około 80 - 85 g) i czynność tę powtórzyć. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: