Proteinowe muffinki kakaowo-owsiane z jabłkami

28 maja 2020

Propozycja na: śniadanie, 2. śniadanie lub przekąskę

Składniki na 12 muffinek:

  • 250 g płatków owsianych,
  • 100 g erytrytol,
  • 100 g białka serwatkowego lub wegańskiego o smaku czekoladowym,
  • 100 g olej kokosowy,
  • 200 ml mleko owsiane,
  • 2 jajka,
  • 15 g sody,
  • 10 g kakao,
  • 165 g jabłka (oczyszczonego).

Czas przygotowania: 30 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • cała masa na muffinki: 2552 kcal (128,3 g białka, 181,4 g węglowodanów, 135,7 g tłuszczu),
  • jedna muffinka (przy 12 sztukach): 213 kcal (10,7 g białka, 15,1 g węglowodanów, 11,3 g tłuszczu).

Oblicz ile muffinek możesz zjeść za swój posiłek ;).

Przepis poniżej.

Płatki owsiane mielimy. Wszystkie suche składniki, czyli zmielone płatki owsiane, erytrytol, odżywkę białkową, sodę i kakao mieszamy w misce. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą pozostałe składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać olej, starte na grubych oczkach jabłko i mleko roślinne. "Mokre" składniki wlewamy do suchych dynamicznie mieszając. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić łyżczeczką odpowiednią ilość masy (około 80 - 85 g) i czynność tę powtórzyć. Piec  w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -