Plan dietetyczny

Dieta - nieodzowna część życia.

 

Słowo "dieta" oznacza sposób odżywiania. Niesłusznie termin ten kojarzony jest z restrykcyjną dietą redukcyjną, odchudzaniem, czy jedzeniem monotonnych, jałowych posiłków. Każdy z nas ma pewną dietę. Mniej lub bardziej zdrową. Powszechną , opartą o produkty małowartościowe, przetworzone (czasem szkodliwe) i gotowe do spożycia, lub dietę bliższą zasadom zdrowego żywienia - bardziej zbilansowaną, bazującą na produktach nieprzetworzonych, pełnowartościowych i dostarczającą wszystkich niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych naszemu ciału do prawidłowego funkcjonowania, regeneracji i rozwoju.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Jaką funkcję pełni dieta w życiu człowieka?

 

 

Zdrowie:

 


"Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem." - Hipokrates
Odpowiednia dieta pozwoli Ci zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych: otyłości, cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególną rolę odgrywa zachowanie właściwego bilansu energetycznego planu, czyli stosunku podaży kalorii do aktualnego zapotrzebowania kalorycznego. Prawidłowo ustalony plan żywienia, oparty o dokładne wyliczenia bilansu energetycznego, zapewni Ci osiągnięcie, a następnie utrzymanie właściwej wagi, co poskutkuje odciążeniem stawów podczas podejmowanych aktywności oraz poprawą ogólnego samopoczucia. Ponadto jadłospis oparty o produkty nieprzetworzone, bogate w błonnik, witaminy, minerały i dobrej jakości kwasy tłuszczowe, pomoże utrzymać odpowiedni profil lipidowy krwi (poziomu cholesterolu, stosunku LDL/HDL, ilości trójglicerydów), co zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy, ryzyka choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego, czy udaru mózgu. Dobra dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną zapewni Ci także zwiększenie wrażliwości insulinowej tkanek, polepszając metabolizm, pomoże utrzymać odpowiedni poziom hormonów i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów piersi, prostaty i jelita grubego (dowodzą temu liczne badania naukowe!).


Ciało:


Odżywianie, a dokładniej bilans energetyczny i rozkład makroskładników diety, jest zaraz obok treningu i regeneracji, jednym z głównych czynników warunkujących skład naszego ciała. Nawet najlepiej ułożony i perfekcyjnie zrealizowany plan treningu, nie zagwarantuje nam upragnionej sylwetki bez zastosowania diety spójnej z naszym celem. W przypadku osób aktywnych fizycznie, trenujących sylwetkowo, dieta powinna zapewniać optymalną ilość energii, potrzebną do wykonywania treningów, a tym samym umożliwiać spalanie optymalnej ilości tłuszczu każdego dnia. Tak prowadzony proces kształtowania sylwetki pozwoli nam z upływem czasu skutecznie wyrzeźbić mięśnie i zminimalizować poziom tkanki tłuszczowej, zachowując w świetnej kondycji metabolizm i unikając efektu jojo.


Wyniki w sporcie:


Czytając poprzednie punkty, oczywistym wydaje się być, że odżywianie poprzez wpływ na stan zdrowia i skład ciała pośrednio oddziałuje na uzyskiwane wyniki w sporcie osób aktywnych fizycznie. Lepszy stan zdrowia pozwala sportowcom na częstsze, bardziej intensywne treningi i umożliwia szybszą regenerację (resyntezę glikogenu i resyntezę białek mięśniowych), a bogaty w mikro- i makroskładniki plan żywienia zmniejsza ryzyko kontuzji, chroni przed wystąpieniem zespołu przetrenowania i zaburzeń związanych z odżywianiem. Niższy poziom tkanki tłuszczowej zawodnika, a więc niższa waga w wielu dyscyplinach może oznaczać możliwość osiągnięcia lepszego rezultatu (podczas biegu, skoku, czy wyścigu). Oprócz jedzenia konwencjonalnego warto zwrócić uwagę na rolę suplementacji, która bez wątpienia przyczynia się do zwiększenia możliwości sportowców. Kreatyna, beta-alanina, kofeina, czy sok z buraka to tylko przykłady suplementów dostępnych na rynku poprawiających performance treningowy i nie mających negatywnego wpływu na zdrowie człowieka.


Typy diet:

 

  • redukcyjna - o ujemnym bilansie kalorycznym, skierowana dla osób z nadwagą i otyłością - zapewnia skuteczną i szybką redukcję tkanki tłuszczowej i utratę wagi w maksymalnym, ale bezpiecznym dla danego przypadku tempie, bez efektu jojo i negatywnych skutków ubocznych tj. permanentny głód, spowolnienie metabolizmu, spadek siły, pogorszenie samopoczucia, czy degradacja układu hormonalnego.

  • rekompozycyjna - balansująca na granicy bilansu energetycznego, skierowana dla osób ćwiczących sylwetkowo, chcących zachować potencjał energetyczny potrzebny do rozwoju ciała - jej celem jest stopniowa redukcja tkanki tłuszczowej z jednoczesnym budowaniem masy mięśniowej, najskuteczniej sprawdza się u osób zaczynających swoją przygodę ze sportem.

  • zorientowana na budowę masy mięśniowej - o dodatnim bilansie kalorycznym, skierowana dla osób o szczupłej sylwetce i niskim poziomie tkanki tłuszczowej - zapewnia organizmowi optymalne warunki do budowy tkanki mięśniowej, wzmacniania siły i wytrzymałości, przy ograniczonym przyroście tkanki tłuszczowej; jadłospis oparty jest o produkty o wysokiej gęstości energetycznej, co pozwala łatwo i przyjemnie realizować założenia planu (bez przejadania się),

  • prozdrowotna - jej celem jest poprawa i utrzymanie dobrego stanu zdrowia, dla osób chcących zdrowo się odżywiać i wprowadzać w swoje życie zdrowe nawyki żywienia.

  • eliminacyjna (np. bezglutenowa, wegetariańska) - wykluczająca pewną grupę produktów, przeznaczona dla osób z nietolerancją żywieniową lub alergią, ale także dla wegetarian i osób z celiakią,

  • dla sportowców - dokładnie dobrana do aktualnego planu treningowego, przeznaczona dla sportowców różnych dyscyplin - zapewnia optymalne warunki do efektywnych treningów, szybką regenerację i umożliwia uzyskiwanie lepszych wyników na zawodach.

 


Zalety planu diety:

 

  • plan dostępny w wielu formach: w aplikacji mobilnej, w formie wydrukowanej oraz umieszczony na koncie w strefie klienta - do pobrania w formie PDF,

  • indywidualne podejście do klienta,

  • optymalne efekty,

  • wysoka jakość obsługi,

  • profesjonalny sprzęt pomiarowy z certyfikatami medycznymi,

  • jadłospisy zgodne ze zdrowymi nawykami żywienia,

  • dołączona lista produktów zamiennych i lista zakupów,

  • elastyczne i szybkie posiłki,

  • możliwość konsultacji w parach.

 

 

OFERTA PLANÓW DIETETYCZNYCH I KONSULTACJI ŻYWIENIOWYCH:

 

 

Konsultacja wstępna

120 zł
czas trwania: do 60 min.
wywiad wstępny,
analiza składu ciała,
wyznaczenie celów diety.
ZAMAWIAM

7-dniowy plan diety

300 zł
7 zróżnicowanych dni diety,
3 - 6 różnych posiłków dziennie,
czas stosowania: 12 - 16 tygodni,
w pełni zindywidualizowany jadłospis.
ZAMAWIAM

14-dniowy plan diety

450 zł
14 zróżnicowanych dni diety,
3 - 6 różnych posiłków dziennie,
czas stosowania: 12 - 16 tygodni,
w pełni zindywidualizowany jadłospis.
ZAMAWIAM

Suplementacja

W cenie
dobór suplementacji,
dobór dawkowania,
zalecane firmy i produkty,
wykaz badań do wykonania.
ZAMAWIAM

 

Możliwe jest opracowanie planu dietetycznego dla pary - koszt kolejnego planu, opartego o te same produkty jest tańszy o 50%.

Koszt konsultacji w parze: 70 zł/osobę.

Polecaj ofertę swoim znajomym, a otrzymasz 10% zniżki na wszystkie usługi! Wystarczy, że osoba korzystająca z oferty powoła się na Ciebie przy pierwszej konsultacji.

Od czego zacząć, jak przygotować się do pierwszej konsultacji?

 

Jeśli możliwa jest konsultacja "w cztery oczy" fizycznie w gabinecie lub on-line poprzez komunikator (np. Skype), zalecam wybrać opcję "konsultacja" przed zamówieniem planu diety. Wstępna rozmowa polega na osobistym przeprowadzeniu wywiadu wstępnego, celem jak najdokładniejszego zebrania informacji, niezbędnych do ułożenia planu diety. Pomocna okaże się tutaj wstępna analiza składu ciała, która może być przeprowadzaona w gabinecie na analizatorze lub za pomocą innych metod pomiarowych.

 

Możliwe jest także bezpośrednie zamówienie planu poprzez panel użytkownika w "Strefie klienta" (plan dietetyczny -> zamów nowy plan) i wypełnienie ankiety.

Dzienniczek żywieniowy:
Przed pierwszą wizytą warto przygotować 3-dniowy dzienniczek żywieniowy, w którym dokładnie opiszesz swój aktualny schemat żywienia: ilość i formę posiłków, godziny ich spożywania i orientacyjne porcje. Uwzględnij wszystkie przekąski i wypite napoje w ciągu dnia - wymagana jest bezlitosna szczerość :)! Bez dzienniczka wizyta i tak się odbędzie, ale posiadanie go ułatwi ocenę sposobu odżywiania i przygotowanie indywidualnych zaleceń dietetycznych.
Szczególnie przydatne mogą okazać się także ostatnie lub aktualne badania krwi.


Jak długo trwa ułożenie planu diety?

 

Ułożenie diety zajmuje od 2 do 5 dni roboczych.

 


Jak długo mogę stosować jeden jadłospis?

 

Długość stosowania jadłospisu zależy od wielu czynników. Cele krótkoterminowe zakładane są na okres 4-12 tygodni i przez ten czas można stosować jeden jadłospis. Zalecane są jednak wizyty kontrolne co 2-4 tygodnie w celu weryfikacji postępów.