Szkolenia

SZKOLENIA Z ZAKRESU DIETETYKI W SPORCIE:


Szkolenia skierowane są zarówno dla przyszłych, jak i już wyszkolonych trenerów personalnych, chcących pogłębiać swoją wiedzę z zakresu dietetyki dla osób aktywnych fizycznie, ale także dla samych osób ćwiczących, którzy pragną samodzielnie zgłębiać tę dziedzinę wiedzy. 

Aby dowiedzieć się więcej, użyj zakładki "KONTAKT" wybierając temat "szkolenia" lub użyj komunikatora w panelu klienta, pytając o nadchodzące terminy szkoleń.


DIETETYKA - POZIOM I: 


  1. Wstęp - istota odżywiania w życiu człowieka:

    • dieta jako główny czynnik wpływający na skład ciała,

    • dieta, a choroby cywilizacyjne – wpływ odżywiania na zdrowie,

    • dieta, jako skuteczne narzędzie do maksymalizacji wyników w sporcie,

    • dietetyka – skąd pozyskiwać rzetelne informacje?

  2. Dokładne omówienie składników odżywczych:

    • Białka:

      • funkcje białek w ludzkim organizmie,

      • tabele produktów białkowych – na co zwracać uwagę?

      • podział białka – które produkty wybierać?

      • od czego zależy zapotrzebowanie na białko?

      • optymalna ilość białka w posiłku,

      • białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej,

      • białko w aspekcie redukcji i budowania masy mięśniowej,

      • fakty i mity na temat białka – zakwaszenie organizmu, białko a nerki,

    • Węglowodany:

      • funkcje węglowodanów w diecie,

      • węglowodany w diecie osoby aktywnej fizycznie,

      • zapotrzebowanie na węglowodany,

      • tabele produktów węglowodanowych – na co zwracać uwagę?

      • podział węglowodanów – które i kiedy powinniśmy spożywać?

      • rola węglowodanów w treningu tlenowym i beztlenowym,

      • glikogen mięśniowy,

      • błonnik pokarmowy – jego rola, produkty bogate w błonnik, codzienne zapotrzebowanie,

      • rola insuliny w metabolizmie węglowodanów,

      • insulinowrażliwość i insulinooporność,

      • indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny posiłku,

    • Tłuszcze:

      • istota i rola tłuszczy w diecie,

      • tabela źródeł tłuszczu – „złe” i „dobre” tłuszcze,

      • zapotrzebowanie na tłuszcze,

      • istota NNKT w diecie,

      • tłuszcze typu trans,

    • Witaminy i sole mineralne,

    • Woda i utrzymanie odpowiedniego stanu nawodnienia organizmu,

  3. Układ pokarmowy:

    • proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych,

    • budowa i funkcje poszczególnych odcinków układu pokarmowego,

    • gruczoły trawienne,

  4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu:

    • bilans energetyczny,

    • związek planu treningowego i żywieniowo-suplementacyjnego,

    • metodyka obliczania zapotrzebowania energetycznego,

    • zadania praktyczne,

  5. Jak powinien wyglądać prawidłowy wywiad żywieniowy,

  6. Metody pomiaru tkanki tłuszczowej i śledzenie postępów klienta,

  7. Suplementacja – klasyfikacja, charakterystyka i skuteczne dawkowanie działających suplementów,

  8. Czy istnieje dieta idealna? Analiza popularnych diet i modelów żywienia,

  9. Produkty ekologiczne i bio – hit czy kit?

  10. Zadania praktyczne, czyli jak przygotować kompletny plan żywieniowy i suplementacyjny.

  11. Produkty ekologiczne i bio – hit czy kit?

  12. Zadania praktyczne, czyli jak przygotować kompletny plan żywieniowy i suplementacyjny.



DIETETYKA - POZIOM II:

KOMPONOWANIE PLANÓW ŻYWIENIA ORAZ METODY WSPOMAGANIA KOMPUTEROWEGO W DIETETYCE:


Kurs skierowany szczególnie do absolwentów kursu trenera personalnego oraz dietetyki i suplementacji – poziomu podstawowego, ale także dla wszystkich, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania osób aktywnych fizycznie oraz chcą dowiedzieć się, jak wykorzystać dostępne oprogramowanie komputerowe do tworzenia skutecznych i złożonych planów dietetycznych, poprawiających sylwetkę i uzyskiwane wyniki w sporcie.


Nikomu, kto odbył pierwszy poziom kursu, nie trzeba już tłumaczyć, jak ogromną rolę odgrywa odżywianie w życiu każdego człowieka, a szczególnie dla ludzi aktywnych fizycznie, chcących dbać  o swoje zdrowie, formę i sprawność fizyczną. Odpowiednio zaplanowana dieta i dokładnie oszacowany bilans energetyczny, stanowią klucz w dążeniu do wymarzonej sylwetki, poprawy uzyskiwanych wyników w sporcie oraz do zachowania zdrowia i świetnego samopoczucia każdego dnia.

Pierwszy poziom kursu skupiony był na teoretycznych aspektach dietetyki i suplementacji dla osób aktywnych fizycznie. Teraz przyszedł czas na praktykę. Przedstawimy Wam: jak powinna wyglądać pierwsza konsultacja z klientem, jak prawidłowo przeprowadzić wywiad, jak wykonać niezbędne pomiary oraz jak stworzyć arkusz pomiarowy obrazujący postępy podopiecznego. Nauczymy się także, jak dzięki dostępnym narzędziom komputerowym szybko oszacować zapotrzebowanie kaloryczne dla każdego przypadku, jak sprawnie układać plany żywienia z wykorzystaniem oprogramowania dietetycznego oraz jak precyzyjnie zaplanować redukcję idealną. Ponadto poznamy najskuteczniejsze metody pomiaru tkanki tłuszczowej z pokazem praktycznym (metoda BIA (analizator składu ciała) oraz pomiary fałdomierzem), dowiemy się jak szacować wydatek energetyczny na treningu oraz zdobędziecie niezbędne narzędzia do profesjonalnej współpracy z klientem (arkusze kalkulacyjne, wykresy zmian składu ciała, umiejętność obsługi oprogramowania dietetycznego). Poznamy także szczegółowe działanie skutecznych suplementów dostępnych na rynku, ich optymalne dawkowanie i metodykę planowania suplementacji. Całość szkolenia zostanie podsumowana rozwiązaniem zadania praktycznego.


Program szkolenia:

1. Pierwsza wizyta u dietetyka:

  • jak przeprowadzić wywiad – niezbędne informacje potrzebne do ułożenia precyzyjnego planu żywienia,
  • metody pomiarowe tkanki tłuszczowej – ich dokładność i zastosowanie w praktyce,
  • arkusz pomiarowy pacjenta – wizualizacja zmian składu ciała i postępów za pomocą oprogramowania komputerowego.

2. Obliczanie bilansu energetycznego pacjenta:

  • najskuteczniejsze metody szacowania bilansu energetycznego dla różnych przypadków (powtórka z poziomu podstawowego),
  • szczegółowe omówienie elementów składowych całkowitej przemiany materii człowieka,
  • jak skutecznie przyspieszać metabolizm,
  • wykorzystanie arkusza kalkulacyjnego do stworzenia programu szacującego bilans energetyczny,

3. Jak wygląda redukcja idealna? Obliczanie maksymalnego deficytu kalorycznego diety, model matematyczny zmian zapotrzebowania energetycznego w trakcie trwania redukcji,
4. Metodyka praktycznego układania planów żywienia:

  • rozkład makroskładników diety dla różnych przypadków,
  • rozkład kalorii i makroskładników na posiłki – możliwości planowania jadłospisu,
  • lista produktów, na podstawie których komponować jadłospis – indeks sytości,
  • rotacja kalorii i makroskładników w ciągu tygodnia w zależności od planu treningowego,
  • jak skomponować zbilansowany posiłek i dietę,
  • cheat meal, cheat day, refeed day – na czym polegają i czy ma to sens? Wady i zalety rozwiązań, metodyka wdrożenia refeed’u w plan diety.

5. Część praktyczna – komponowanie jadłospisu za pomocą oprogramowania komputerowego:

  • zaznajomienie się z podstawowymi funkcjami programu,
  • dodawanie bazy klientów,
  • dodawanie pomiarów klienta,
  • dodawanie produktów własnych do programu,
  • tworzenie szablonów posiłków,
  • tworzenie szablonów jadłospisów,
  • stworzenie i wydruk planu dietetycznego.

6. Suplementacja w praktyce, jak ją zaplanować:

  • szczegółowe omówienie działania skutecznych suplementów,
  • optymalne dawkowanie,
  • tworzenie planu suplementacyjnego.

7. Zadanie praktyczne – podsumowanie szkolenia.

Realizacja szkoleń zewnętrznych: 

Realizuję także szkolenia zewnętrzne dla kadr trenerskich i zakładów pracy z zakresu szeroko pojętej dietetyki.