Bezglutenowe gofry białkowe z owocami
29 maja 2020

Składniki na 10 gofrów:
- 150 g mąki jaglanej,
- 2 jajka,
- 40 g erytrytolu,
- 65 g odżywki białkowej,
- 2 g sody,
- 5 g oliwy z oliwek,
- 250 g mleka sojowego lub migdałowego,
- 200 g owoców niskokalorycznych na ozdobę: truskawki, maliny, borówka amerykańska lub jeżyny,
- opcjonalnie barwniki w żelu do masy.
Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie i makroskładniki:
- jeden gofr (60 g masy) z owocami: 125 kcal (9,2 białka, 17,9 węglowodanów, 3,6 tłuszczu).
Oblicz ile gofrów możesz zjeść za swój posiłek ;).
Przepis poniżej.
Wszystkie suche składniki, czyli mąkę jaglaną, erytrytol, odżywkę białkową i sodę mieszamy w misce. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą pozostałe składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać oliwę i mleko roślinne. "Mokre" składniki wlewamy do "suchych" dynamicznie mieszając. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 10 min.
Nagrzej gofrownicę i przetrzyj ją olejem kokosowym za pomocą pędzelka. Zamieszaj przygotowane ciasto i chochlą odmierz odpowiednią jego ilość (w mojej gofrownicy jest to 60 g). Roprowadź masę na całość płyty gofrownicy. Gofra piecz do zarumienienia (w moim przypadku jest to 10 min. w gofrownicy o mocy 700 W).
Na górę gofra umieść wybrane owoce niskokaloryczne.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: