Bezglutenowe gofry białkowe z owocami

29 maja 2020

Propozycja na: śniadanie, 2. śniadanie lub przekąskę

Składniki na 10 gofrów:

  • 150 g mąki jaglanej,
  • 2 jajka,
  • 40 g erytrytolu,
  • 65 g odżywki białkowej,
  • 2 g sody,
  • 5 g oliwy z oliwek,
  • 250 g mleka sojowego lub migdałowego,
  • 200 g owoców niskokalorycznych na ozdobę: truskawki, maliny, borówka amerykańska lub jeżyny,
  • opcjonalnie barwniki w żelu do masy.

Czas przygotowania: 30 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • jeden gofr (60 g masy) z owocami: 125 kcal (9,2 białka, 17,9 węglowodanów, 3,6 tłuszczu).

Oblicz ile gofrów możesz zjeść za swój posiłek ;).

Przepis poniżej.

Wszystkie suche składniki, czyli mąkę jaglaną, erytrytol, odżywkę białkową i sodę mieszamy w misce. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą pozostałe składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać oliwę i mleko roślinne. "Mokre" składniki wlewamy do "suchych" dynamicznie mieszając. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 10 min.

Nagrzej gofrownicę i przetrzyj ją olejem kokosowym za pomocą pędzelka. Zamieszaj przygotowane ciasto i chochlą odmierz odpowiednią jego ilość (w mojej gofrownicy jest to 60 g). Roprowadź masę na całość płyty gofrownicy. Gofra piecz do zarumienienia (w moim przypadku jest to 10 min. w gofrownicy o mocy 700 W).

Na górę gofra umieść wybrane owoce niskokaloryczne.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -