Wegańskie tartaletki z budyniem i owocami
12 czerwca 2020
Składniki na 9 tartaletek:
Ciasto:
- 100 ml mleka sojowego,
- 100 g mąki kokosowej,
- 50 g masła orzechowego,
- 50 g oleju kokosowego,
- 50 g erytrytolu,
- 30 g mąki ryżowej,
Budyń:
- 125 ml mleka sojowego,
- 60 ml wody,
- 40 g białka wegańskiego o smaku czekoladowym,
- 15 g skrobii ziemniaczanej,
- 15 g erytrytolu,
- foremki do tartaletek.
Czas przygotowania : 30 min.
Kalorie i makroskładniki:
- jedna tartaletka: 157 kcal (7,9 g białka, 11,3 g węglowodanów, 10 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Ciasto
W misce mieszamy mokre składniki: mleko, masło orzechowe i olej kokosowy, a następnie erytrytol i mąki kokosową i ryżową. Tak przygotowane ciasto zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotowujemy budyń.
Budyń
Do małego garnka wlewamy mleko i stawiamy na mały ogień. W oddzielnym naczyniu mieszamy skrobię z odżywką białkową, erytrytolem i wodą. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do powstania konsystencji budyniu. Gotowy budyń przekładamy do osobnego naczynia i czekamy aż wystygnie.
Przygotowanie tartaletek
Nastaw piekarnik na 180 st. C: góra-dół. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 9 równych porcji (ok. 42 g). Wyłóż nim natłuszczone foremki tak, aby ciasto dokładnie wypełniało dno i brzegi foremki. Ciasto kilkukrotnie nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. Przygotowane ciasteczka odstaw do wystygnięcia, ostrożnie wyjmij je z formy i wypełnij wcześniej przygotowanym budyniem (ok. 30 g budyniu na tartaletkę). Udekoruj ciasteczka niskokalorycznymi owocami i czekoladkami dietetycznymi od ilovesweet.pl .
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: