Wegańskie tartaletki z budyniem i owocami

12 czerwiec 2020

Propozycja na: 2. śniadanie lub przekąskę

Składniki na 9 tartaletek:

Ciasto:

  • 100 ml mleka sojowego,
  • 100 g mąki kokosowej,
  • 50 g masła orzechowego,
  • 50 g oleju kokosowego,
  • 50 g erytrytolu,
  • 30 g mąki ryżowej,

Budyń:

  • 125 ml mleka sojowego,
  • 60 ml wody,
  • 40 g białka wegańskiego o smaku czekoladowym,
  • 15 g skrobii ziemniaczanej,
  • 15 g erytrytolu,
  • foremki do tartaletek.

Czas przygotowania : 30 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • jedna tartaletka: 157 kcal (7,9 g białka, 11,3 g węglowodanów, 10 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Ciasto

W misce mieszamy mokre składniki: mleko, masło orzechowe i olej kokosowy, a następnie erytrytol i mąki kokosową i ryżową. Tak przygotowane ciasto zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotowujemy budyń.

Budyń

Do małego garnka wlewamy mleko i stawiamy na mały ogień. W oddzielnym naczyniu mieszamy skrobię z odżywką białkową, erytrytolem i wodą. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do powstania konsystencji budyniu. Gotowy budyń przekładamy do osobnego naczynia i czekamy aż wystygnie.

Przygotowanie tartaletek

Nastaw piekarnik na 180 st. C: góra-dół. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 9 równych porcji (ok. 42 g). Wyłóż nim natłuszczone foremki tak, aby ciasto dokładnie wypełniało dno i brzegi foremki. Ciasto kilkukrotnie nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. Przygotowane ciasteczka odstaw do wystygnięcia, ostrożnie wyjmij je z formy i wypełnij wcześniej przygotowanym budyniem (ok. 30 g budyniu na tartaletkę). Udekoruj ciasteczka niskokalorycznymi owocami i czekoladkami dietetycznymi od ilovesweet.pl .

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -