Zupa tajska z kurczakiem

14 lipca 2020

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mięsa z piersi kurczaka,
  • 150 ml mleczka kokosowego light,
  • 60 g makaronu ryżowego,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka tajskiej pasty zielone curry,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki sosu rybnego,
  • kolendra,
  • szczypiorek.

Czas przygotowania : 30 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na jedną porcję: 363 kcal (25,9 g białka, 32,5 g węglowodanów, 13,9 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Makaron przyrządź według przepisu podanego na opakowaniu.

W garnku na oleju kokosowym podsmaż pastę zielonego curry, dodaj pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka i podsmaż mieszając ok. 4 min.

Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, cienko pokrojoną w paski paprykę, sos rybny i sojowy.

Całość zalej 500 ml wody i gotuj około 20 min., następnie dodaj mleczko kokosowe.

Makaron umieść w miseczce i zalej przygotowaną zupą.

Udekoruj świeżo pokrojonym szczypiorkiem i kolendrą.

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -