Zupa tajska z kurczakiem
14 lipca 2020
Propozycja na: obiad lub kolację
Składniki na 2 porcje:
- 200 g mięsa z piersi kurczaka,
- 150 ml mleczka kokosowego light,
- 60 g makaronu ryżowego,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka tajskiej pasty zielone curry,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżeczki sosu rybnego,
- kolendra,
- szczypiorek.
Czas przygotowania : 30 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na jedną porcję: 363 kcal (25,9 g białka, 32,5 g węglowodanów, 13,9 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Makaron przyrządź według przepisu podanego na opakowaniu.
W garnku na oleju kokosowym podsmaż pastę zielonego curry, dodaj pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka i podsmaż mieszając ok. 4 min.
Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, cienko pokrojoną w paski paprykę, sos rybny i sojowy.
Całość zalej 500 ml wody i gotuj około 20 min., następnie dodaj mleczko kokosowe.
Makaron umieść w miseczce i zalej przygotowaną zupą.
Udekoruj świeżo pokrojonym szczypiorkiem i kolendrą.
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: