Lekki chłodnik

11 sierpnia 2020

Propozycja na: 2. śniadanie, podwieczorek lub kolację

Składniki na całą zupę (4 porcje):

  • 2 pęczki botwiny,
  • 400 ml jogurtu naturalnego 2%,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek kopru,
  • 4 jajka,
  • 20 g erytrytolu.

Czas przygotowania : 20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na jedną porcję: 158 kcal (12,9 g białka, 10,7 g węglowodanów, 7,8 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Jajka ugotuj na twardo.

Przygotuj wywar z botwiny: botwinkę posiekaj drobno wraz z liśćmi, zalej ją wodą tak, by przykryć buraki, gotuj 10 minut. Po ugotowaniu wywaru schłódź go.

Wywar dopraw solą, pieprzem i erytrytolem, dodaj do niego jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Umieść w lodówce.

Posiekaj drobno koper, rzodkiewki umyj i usuń z nich liście, obierz ogórki gruntowe. Rzodkiewki i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Gotowy wywar wlej do miseczek. Chłodnik podaj z tartą rzodkiewką, ogórkiem, koprem i ugotowanym jajkiem na twardo.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -