Lekki chłodnik
11 sierpnia 2020
Składniki na całą zupę (4 porcje):
- 2 pęczki botwiny,
- 400 ml jogurtu naturalnego 2%,
- 2 ogórki gruntowe,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek kopru,
- 4 jajka,
- 20 g erytrytolu.
Czas przygotowania : 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na jedną porcję: 158 kcal (12,9 g białka, 10,7 g węglowodanów, 7,8 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Jajka ugotuj na twardo.
Przygotuj wywar z botwiny: botwinkę posiekaj drobno wraz z liśćmi, zalej ją wodą tak, by przykryć buraki, gotuj 10 minut. Po ugotowaniu wywaru schłódź go.
Wywar dopraw solą, pieprzem i erytrytolem, dodaj do niego jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Umieść w lodówce.
Posiekaj drobno koper, rzodkiewki umyj i usuń z nich liście, obierz ogórki gruntowe. Rzodkiewki i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Gotowy wywar wlej do miseczek. Chłodnik podaj z tartą rzodkiewką, ogórkiem, koprem i ugotowanym jajkiem na twardo.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: