Bezglutenowa pizza Parma
3 sierpnia 2020
Składniki na całą pizzę (2 porcje):
- 50 g bezglutenowych płatków owsianych,
- 70 g ciepłej wody,
- 1 jajko,
- sól himalajska,
- pieprz,
- świeże lub suszone oregano,
- 50 g szynki parmeńskiej,
- pomidorki koktajlowe,
- rukola,
- 3 g oliwy z oliwek,
- 3 g oleju kokosowego,
- 250 g passaty pomidorowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 g erytrytolu.
Czas przygotowania : 25 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na całą pizzę: 548 kcal (30,6 g białka, 54,4 g węglowodanów, 23,8 g tłuszczu),
- na jedną porcję (pół pizzy): 274 kcal (15,3 g białka, 27,2 g węglowodanów, 11,9 g tłusczu).
Przepis poniżej.
Nagrzej piekarnik do temp. 170 stopni (góra-dół).
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj spód i boki olejem kokosowym.
Płatki owsiane zalej ciepłą wodą, dodaj jajko, sól, pieprz i wymieszaj.
Przygotowaną masę wlej do tortownicy i wstaw do piekarnika na 15 min.
Przygotuj sos pomidorowy: na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy, przepuść czosnek przez prasę i chwilę podsmaż. Dodaj passatę pomidorową, oregano, sól, pieprz i erytrytol. Gotuj ok. 10 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Upieczony spód pizzy wyjmij z formy zostawiając go na blaszce. Przesmaruj go sosem pomidorowym i umieść na nim szynkę i pomidorki koktajlowe. Wstaw ponownie na 5 min. do piekarnika.
Po wyciągnięciu pizzy ułóż na jej wierzchu rukolę i podaj z przygotowanym sosem pomidorowym.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: