Bezglutenowa pizza Parma

3 sierpnia 2020

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki na całą pizzę (2 porcje):

  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych,
  • 70 g ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • sól himalajska,
  • pieprz,
  • świeże lub suszone oregano,
  • 50 g szynki parmeńskiej,
  • pomidorki koktajlowe,
  • rukola,
  • 3 g oliwy z oliwek,
  • 3 g oleju kokosowego,
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 g erytrytolu.

Czas przygotowania : 25 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na całą pizzę: 548 kcal (30,6 g białka, 54,4 g węglowodanów, 23,8 g tłuszczu),
  • na jedną porcję (pół pizzy): 274 kcal (15,3 g białka, 27,2 g węglowodanów, 11,9 g tłusczu).

Przepis poniżej.

Nagrzej piekarnik do temp. 170 stopni (góra-dół).

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj spód i boki olejem kokosowym.

Płatki owsiane zalej ciepłą wodą, dodaj jajko, sól, pieprz i wymieszaj.

Przygotowaną masę wlej do tortownicy i wstaw do piekarnika na 15 min.

Przygotuj sos pomidorowy: na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy, przepuść czosnek przez prasę i chwilę podsmaż. Dodaj passatę pomidorową, oregano, sól, pieprz i erytrytol. Gotuj ok. 10 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

Upieczony spód pizzy wyjmij z formy zostawiając go na blaszce. Przesmaruj go sosem pomidorowym i umieść na nim szynkę i pomidorki koktajlowe. Wstaw ponownie na 5 min. do piekarnika.

Po wyciągnięciu pizzy ułóż na jej wierzchu rukolę i podaj z przygotowanym sosem pomidorowym.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -