Pleśniak z powidłami śliwkowymi bez dodatku cukru

9 kwietnia 2020

Propozycja na: przekąskę lub weekendowy cheat meal

Składniki na całe ciasto:

  • 250 g suszonych śliwek,
  • 350 g mąki owsianej,
  • 4 jajka,
  • 100 g erytrytolu,
  • 150 g oleju kokosowego,
  • 10 g kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • ponadto tortownica 28 cm oraz papier do pieczenia.

Czas przygotowania : 60 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • jedna porcja - ciasto dzielone na 8 kawałków - 135 g): 450 kcal (10,5 g białka, 52,6 g węglowodanów, 24 g tłuszczu),
  • jedna porcja - ciasto dzielone na 16 kawałków - 67 g): 225 kcal (5,8 g białka, 26,3 g węglowodanów, 12 g tłuszczu).

Posiłek nie należy do zbilansowanych, dlatego traktujemy go jako przekąskę (jeśli jest uwzględniona w planie dietetycznym) lub jako cheat meal, maksymalnie raz w tygodniu. Kaloryczność takiego posiłku oszukanego (cheat meal'a) nie powinna przekraczać 20 % dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Przepis poniżej.

Powidła śliwkowe:

Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie odsączamy z nich wodę, a śliwki blendujemy na gładką masę z łyżeczką cynamonu.

Kruche ciasto:

Białka jaj oddzielamy od żółtek i odstawiamy na później. Do mąki dodajemy żółtka, nierozpuszczony olej kokosowy i 70 g erytrytolu (30 g zostawiamy do ubicia białek). Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Od całości masy oddzielamy kulkę 50 g na kruszonkę i 200 g na środkową warstwę ciasta, do której dodajemy łyżeczkę kakao. Kulkę wstawiamy do zamrażalnika na 30 min. natomiast ciasto na spód oraz na środkową warstwę do lodówki.

Złożenie pleśniaka:

Dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ciasta składa się część masy bez kakao. Na ciasto nakładamy przygotowane wcześniej powidła śliwkowe, natomiast na powidła - kolejną warstwę ciasta kruchego (tą z kakao). Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i 30 g erytrytolu i rozprowadzamy jako przedostanią warstwę pleśniaka. Na górę ciasta przy pomocy tarki ucieramy kruszonkę z zamrożonej wcześniej masy.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika - 180 st. C z termoobiegiem na 50 min. Na 20 min. przed zakończeniem pieczenia przykrywamy górę ciasta folią aluminiową.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -