Pasztet własnego wypieku

11 kwietnia 2020

Propozycja na: 2. śniadanie lub kolację

Składniki na całą porcję:

  • 350 g mięsa z ud kurczaka bez skóry,
  • 200 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 60 g boczek wędzony,
  • 100 g marchewki,
  • 80 g pietruszki,
  • 80 g cebuli,
  • 3 szt. liścia laurowego,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 3 szt. jaj kurzych,
  • 50 g pieczywo tostowe pełnoziarniste,
  • 10 g oliwy,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g suszonej żurawiny,

Czas przygotowania : 140 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • 100 g gotowego pasztetu: 152 kcal (13,7 g białka, 7,1 g węglowodanów, 7,6 g tłuszczu),

Chcąc dobrać odpowiednią porcję dla siebie, wylicz ile pasztetu możesz zjeść ;).

Przepis poniżej.

Mięso z ud kurczaka, piersi kurczaka oraz marchewkę z pietruszką gotujemy przez 40 min przyprawiając wywar zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną soli i pieprzu. Wątróbkę podsmażamy na oliwie z cebulką i mielimy na drobnych oczkach z ugotowanym wcześniej mięsem i warzywami. Białka jaj oddzielamy od żóltek - te dodajemy z żurawiną, orzechami włoskimi i namoczonym wodą chlebem do zmielonego mięsa. Całość mieszamy rękami, natomiast do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do mięsa i delikatnie mieszamy całość, aby pasztet zachował odpowiednią puszystość. Tak przygotowany pasztet wykładamy do silikonowej formy i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez 90 min.

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -