Pasztet własnego wypieku
11 kwietnia 2020
Składniki na całą porcję:
- 350 g mięsa z ud kurczaka bez skóry,
- 200 g wątróbki drobiowej,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 60 g boczek wędzony,
- 100 g marchewki,
- 80 g pietruszki,
- 80 g cebuli,
- 3 szt. liścia laurowego,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 3 szt. jaj kurzych,
- 50 g pieczywo tostowe pełnoziarniste,
- 10 g oliwy,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g suszonej żurawiny,
Czas przygotowania : 140 min.
Kalorie i makroskładniki:
- 100 g gotowego pasztetu: 152 kcal (13,7 g białka, 7,1 g węglowodanów, 7,6 g tłuszczu),
Chcąc dobrać odpowiednią porcję dla siebie, wylicz ile pasztetu możesz zjeść ;).
Przepis poniżej.
Mięso z ud kurczaka, piersi kurczaka oraz marchewkę z pietruszką gotujemy przez 40 min przyprawiając wywar zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną soli i pieprzu. Wątróbkę podsmażamy na oliwie z cebulką i mielimy na drobnych oczkach z ugotowanym wcześniej mięsem i warzywami. Białka jaj oddzielamy od żóltek - te dodajemy z żurawiną, orzechami włoskimi i namoczonym wodą chlebem do zmielonego mięsa. Całość mieszamy rękami, natomiast do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do mięsa i delikatnie mieszamy całość, aby pasztet zachował odpowiednią puszystość. Tak przygotowany pasztet wykładamy do silikonowej formy i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez 90 min.
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: