Naleśniki do posiłków

21 kwietnia 2020

Propozycja na: śniadanie, obiad lub kolację

Składniki na całą porcję - 4 naleśniki:

  • 100 g mąki owsianej,
  • 200 ml wody,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 1 szt. jajo.

Czas przygotowania : 15 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • cała porcja: 547 kcal (19,8 g białka, 69,7 g węglowodanów, 22,6 g tłuszczu),
  • 1 naleśnik (80 g masy): 118 kcal (4,3 g białka, 15,1 g węgloodanów, 4,9 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

W misce umieść mąkę, wbij jajko i dodaj odmierzoną ilość wody. Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę.

Nagrzej patelnię 28 cm i przetrzyj ją oliwą z oliwek. Zamieszaj przygotowane ciasto i chochlą odmierz 80 g masy na naleśnika. Ciasto jest dość gęste jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni. Po około minucie przewróć naleśnika na drugą stronę. Poczekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni - może przydać Ci się płaska łopatka do przewracania.

W kolejnych przepisach będziesz mógł wykorzystać wypieczone naleśniki do skomponowania pełnowartościowego posiłku na słodko (z twarożkiem, owocami, kremem białkowym) lub na wytrawnie (z mięsem, serem czy warzywami).

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -