Moje mini-cięcie

8 lutego 2019

Karol, 27 lat, trener personalny i dietetyk sportowy,

Okres stosowania: 7 miesięcy,

Plan: dietetyczny - lekki deficyt kaloryczny, treningowy - split z priorytetem na nogi,

Wynik: -4kg tkanki tłuszczowej, +2kg czystej masy mięśniowej.

Kwiecień kontra listopad - mini-cut.

 

Chcąc uniknąć nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie, często stosujemy tzw. mini-cut'y (mini-cięcia) w trakcie trwania mezocyklu budowania masy mięśniowej. Zabieg ten polega na delikatnym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii lub dodaniu dodatkowej aktywności fizycznej w celu wygenerowania deficytu kalorycznego. Jak widać po wyniku - odpowiednie oszacowanie ilości redukowanych kalorii w planie, pozwala zachować potencjał energetyczny potrzebny do budowy dodatkowej masy mięśniowej podczas spalania tkanki tłuszczowej!


Nie przypadek, nie gen i nie warunki predysponują do uzyskiwania dobrych wyników. To wiedza, konsekwencja, ale przede wszystkim CIĘŻKA PRACA.