Bananowe pancakes

23 marca 2020

Propozycja na: śniadanie lub 2.śniadanie

Składniki na 1 porcję (5 pancakes):

  • 40 g płatków owsianych,
  • 20 g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym (koncentrat białek serwatkowych WPC),
  • 1 jajko rozm. L,
  • 1 średni banan (100 g - 120 g).

Czas przygotowania : 15 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • cała porcja (5 pancakes): 430 kcal (29 g białka, 58 g węglowodanów, 10 g tłuszczu),
  • 1 pancake: 84 kcal (5,8 g białka, 11,6 g węglowodanów, 2 g tłuszczu).

Chcąc dobrać odpowiednią porcję dla siebie, wylicz ile pancakes musisz zrobić ;).

Przepis poniżej.

Banana rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj do niego mąkę owsianą, odżywkę białkową i wbij jedno jajko. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Całość masy powinna mieć ok. 220 g, więc na jednego pancake'a użyj ok. 44 g gotowej masy. Pancakes przygotuj na mocno rozgrzanej patelni, natłuszczonej PAM'em (tłuszczem w spray'u) lub przetartej delikatnie oliwą z oliwek/olejem kokosowym (wtedy nadmiar tłuszczu ściągnij ręcznikiem jednorazowym).

Placki po zrobieniu umieść jeden na drugim, opcjonalnie polej je sosem smakowym bez kalorii o dowolnym smaku (preferowana czekolada/karmel/wanilia) i dodaj odrobinę niskokalorycznych owoców tj. truskawka, malina, borówka czy porzeczka.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -