Bananowe pancakes
23 marca 2020
Składniki na 1 porcję (5 pancakes):
- 40 g płatków owsianych,
- 20 g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym (koncentrat białek serwatkowych WPC),
- 1 jajko rozm. L,
- 1 średni banan (100 g - 120 g).
Czas przygotowania : 15 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cała porcja (5 pancakes): 430 kcal (29 g białka, 58 g węglowodanów, 10 g tłuszczu),
- 1 pancake: 84 kcal (5,8 g białka, 11,6 g węglowodanów, 2 g tłuszczu).
Chcąc dobrać odpowiednią porcję dla siebie, wylicz ile pancakes musisz zrobić ;).
Przepis poniżej.
Banana rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj do niego mąkę owsianą, odżywkę białkową i wbij jedno jajko. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość masy powinna mieć ok. 220 g, więc na jednego pancake'a użyj ok. 44 g gotowej masy. Pancakes przygotuj na mocno rozgrzanej patelni, natłuszczonej PAM'em (tłuszczem w spray'u) lub przetartej delikatnie oliwą z oliwek/olejem kokosowym (wtedy nadmiar tłuszczu ściągnij ręcznikiem jednorazowym).
Placki po zrobieniu umieść jeden na drugim, opcjonalnie polej je sosem smakowym bez kalorii o dowolnym smaku (preferowana czekolada/karmel/wanilia) i dodaj odrobinę niskokalorycznych owoców tj. truskawka, malina, borówka czy porzeczka.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: