Gofry z jajkiem sadzonym i szynką szwardzwaldzką
27 kwietnia 2020
Składniki na całą porcję - 6 gofrów (55 g masy):
- 100 g mąki owsianej,
- 100 ml mleko 2% lub roślinne - owsiane lub migdałowe,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 2 szt. jajo.
Składniki na górę - 6 gofrów:
- 60 g szynka szwardzwaldzka,
- 6 szt. jajek.
Czas przygotowania : 15 min.
Kalorie i makroskładniki:
- jeden gofr (55 g masy) z jajkiem i plastrem szynki: 221 kcal (14,9 białka, 12,3 węglowodanów, 12,5 tłuszczu).
Aby wyregulować kaloryczność posiłku możesz dodać do gofra kolejne jajko sadzone (75 kcal) lub plaster szynki (25 kcal).
Przepis poniżej.
W misce umieść mąkę, wbij żółtka jaj i dodaj odmierzoną ilość mleka oraz oleju rzepakowego. Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę.
Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy delikatnie mieszając.
Nagrzej gofrownicę i przetrzyj ją olejem za pomocą pędzelka. Zamieszaj przygotowane ciasto i chochlą odmierz odpowiednią ijego lość (w mojej gofrownicy jest to 55 g). Roprowadź masę na całość płyty gofrownicy. Gofra piecz do zarumienienia (w moim przypadku jest to 10 min. w gofrownicy o mocy 700 W).
Na górę gofra umieść jajko szadzone i plaster szynki szwardzwaldzkiej przygotowane beztłuszczowo na patelni teflonowej. Całość dopraw odrobiną soli, pieprzu i ziół toskańskich, opcjonalnie chilli. Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: