Gofry z jajkiem sadzonym i szynką szwardzwaldzką

27 kwietnia 2020

Propozycja na: śniadanie, obiad lub kolację

Składniki na całą porcję - 6 gofrów (55 g masy):

  • 100 g mąki owsianej,
  • 100 ml mleko 2% lub roślinne - owsiane lub migdałowe,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 2 szt. jajo.

Składniki na górę - 6 gofrów:

  • 60 g szynka szwardzwaldzka,
  • 6 szt. jajek.

Czas przygotowania : 15 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • jeden gofr (55 g masy) z jajkiem i plastrem szynki: 221 kcal (14,9 białka, 12,3 węglowodanów, 12,5 tłuszczu).

Aby wyregulować kaloryczność posiłku możesz dodać do gofra kolejne jajko sadzone (75 kcal) lub plaster szynki (25 kcal).

Przepis poniżej.

W misce umieść mąkę, wbij żółtka jaj i dodaj odmierzoną ilość mleka oraz oleju rzepakowego. Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę.

Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy delikatnie mieszając.

Nagrzej gofrownicę i przetrzyj ją olejem za pomocą pędzelka. Zamieszaj przygotowane ciasto i chochlą odmierz odpowiednią ijego lość (w mojej gofrownicy jest to 55 g). Roprowadź masę na całość płyty gofrownicy. Gofra piecz do zarumienienia (w moim przypadku jest to 10 min. w gofrownicy o mocy 700 W).

Na górę gofra umieść jajko szadzone i plaster szynki szwardzwaldzkiej przygotowane beztłuszczowo na patelni teflonowej. Całość dopraw odrobiną soli, pieprzu i ziół toskańskich, opcjonalnie chilli. Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -