Szarlotka bez dodatku cukru

14 maja 2020

Propozycja na: przekąskę lub weekendowy cheat meal ;)

Składniki na całe ciasto:

  • 750 g jabłek obranych,
  • 200 g płatków owsianych,
  • 120 g erytrytol,
  • 70 g olej kokosowy,
  • 10 g kakao,
  • 4 szt. jajek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 150 ml wody,
  • szczypta soli,
  • ponadto tortownica 28 cm oraz papier do pieczenia.

Czas przygotowania : 60 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • jedna porcja - ciasto dzielone na 8 kawałków): 259 kcal (7,3 g białka, 44,5 g węglowodanów, 13,2 g tłuszczu),
  • jedna porcja - ciasto dzielone na 16 kawałków): 130 kcal (3,7 g białka, 22,3 g węglowodanów, 6,6 g tłuszczu).

Posiłek nie należy do zbilansowanych, dlatego traktujemy go jako przekąskę (jeśli jest uwzględniona w planie dietetycznym) lub jako cheat meal, maksymalnie raz w tygodniu. Kaloryczność takiego posiłku oszukanego (cheat meal'a) nie powinna przekraczać 20 % dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Przepis poniżej.

Kruche ciasto:
Białka jaj oddzielamy od żółtek i odstawiamy na później. Mielimy płatki owsiane, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, nierozpuszczony olej kokosowy, 70 g erytrytolu (30 g zostawiamy do ubicia białek i 20 g do jabłek) i 10 g kakao. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Od całości masy oddzielamy kulkę 50 g na kruszonkę. Kulkę wstawiamy do zamrażalnika na 30 min. Dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim przygotowaną masę. Tortownicę wkładamy na 30 min do lodówki. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć je na patelnię, dodać 20g erytrytolu, 2 łyżki mielonego cynamonu i podlać wodą 150 ml. Smażyć do uzyskania miękkości, schłodzić.

Złożenie szarlotki:

Na spód ciasta wyciągnięty z lodówki nakładamy przygotowane wcześniej jabłka. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz 30 g erytrytolu i rozprowadzamy równomiernie na jabłka jako trzecią warstwę szarlotki. Na górę ciasta przy pomocy tarki ucieramy kruszonkę z zamrożonej wcześniej masy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. C, z termoobiegiem, na 50 min. 20 min. przed zakończeniem pieczenia przykrywamy górę ciasta folią aluminiową. Czekamy jeszcze 20 min. i...
Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -