Sernik bez sera z musem mango

19 maj 2020

Propozycja na: 2. śniadanie lub przekąskę

Składniki na całe ciasto:

  • 800 ml mleko kokosowe light,
  • 500 g mango,
  • 65 g żelatyna,
  • 80 g odżywka białkowa vege,
  • 130 g erytrytol,
  • 150 g płatki owsiane,
  • 60 ml mleko sojowe,
  • 30 g olej kokosowy,
  • 10 g kakao,
  • ponadto tortownica 24 cm oraz papier do pieczenia.

Czas przygotowania : 120 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • jedna porcja - ciasto dzielone na 8 kawałków): 361 kcal (19,5 g białka, 31 g węglowodanów, 19,4 g tłuszczu),
  • jedna porcja - ciasto dzielone na 16 kawałków): 180 kcal (9,7 g białka, 15,5 g węglowodanów, 9,7 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Płatki owsiane mielimy, przekładamy do miski, dodajemy nierozpuszczony olej kokosowy, 30 g erytrytolu, 10 g kakao i 60 ml mleka sojowego. Całość ugniatamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim przygotowaną masę. Tortownicę wkładamy na 30 min do lodówki.

Do garnka wlewamy mleko kokosowe light z erytrytolem, podgrzewamy i dodajemy 50 g żelatyny ciągle mieszając. Po ostygnięciu dodajemy odżywkę białkową o smaku kokosowym i miksujemy. Tak przygotowaną masę umieszczamy w tortownicy i ponownie wkładamy do lodówki na 60 min.

Ostatnią warstwę sernika stanowi mus mango. 500 g zmiksowanego mango umieszczmy w granku, podgrzewamy i dodajemy 15 g żelatyny również mieszając. Ostudzony mus wykładamy jako górę sernika i ostatni raz umieszczamy całość w lodówce na 30 min.

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -