Roladki z kurczaka ze śliwką zawijane w szynkę parmeńską
24 marca 2020

Składniki na 1 porcję (1 roldka i porcja pieczonych ziemniaków):
- filet z piersi kurczaka 130 g,
- plaster szynki parmeńskiej 15 g,
- 1,5 szt. suszonej śliwki 10 g,
- ziemniaki lub bataty 200 g,
- pieczarki 150 g,
- oliwa z oliwek 10 g,
Czas przygotowania : 40 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cała porcja: 501 kcal (42 g białka, 52 g węglowodanów, 15,5 g tłuszczu),
- aby podnieść/zmniejszyć ilość kalorii w posiłku -> dodajemy/odejmujemy 120 g ziemniaków, co dodaje/odejmuje 100 kcal z posiłku.
Chcąc dobrać odpowiednią porcję dla siebie, wylicz ile ziemniaków musisz zrobić ;).
Przepis poniżej.
Filet z piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy wedle gustu przyprawami naturalnymi (unikajmy soli i gotowych mieszanek przypraw). Na jego krańcu umieszczamy suszoną śliwkę, a następnie zawijamy w roladkę. Roladkę ułóż w poprzek plastra szynki parmeńskiej i zawiń ją ponownie. Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym, przesmaruj pędzelkiem zanurzonym w oliwie i całość piecz w piekarniku przez 30 min. w temp. 190 stopni C (termoobieg) razem z ziemniakami w kawałkach posypanymi papryką słodką lub wędzoną (włożone razem z roladkami) i pieczarkami ułożonymi w całości (włożone do piekarnika po 15 minutach pieczenia roladek). Wyciągnij z piekarnika roladki i pieczarki, a ziemniaczki zostaw jeszcze na 10 min. zwiększając temp. w piekarniku do 220 stopni C. Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: