Tortilla z jajkiem sadzonym szynką parmeńską

13 lipca 2020

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki na jedną porcję:

  • 62 g pełnoziarnisty placek pszenny tortilla,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • 1 szt. jajko,
  • 2 szt. białko jaja kurzego,
  • 50 g jogurtu naturalnego 2%,
  • 30 g (2 plasterki) szynki parmeńskiej,
  • 1/4 papryki czerwonej,
  • 1/4 cebuli czerwonej,
  • 1 ząbek czosnku.

Czas przygotowania : 20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na całą tortillę: 395 kcal (27,6 g białka, 37,3 g węglowodanów, 14,4 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Przygotuj dip czosnkowy na baze jogurtu naturalnego: rozgnieć czosnek, dodaj do jogurtu naturalnego ze szczyptą soli i pieprzu, opcjonalnie dopraw suszonym koperkiem.

Na rozgrzaną patelnię umieść szynkę parmeńską, poszatkowaną cebulkę i papykę pokrojoną w paski. Zasmaż do zarumienienia i ściągnij z patelni. Następnie na tej samej patelni przygotuj jajka sadzone.

Placek tortilli przesmaruj przygotowanym dipem czosnkowym, umieść na nim wszystkie wcześniej przygotowane składniki i całość zawiń w formę wrapa.

Tak przygotowaną tortille podgrzej na patelni do zarumienienia.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -