Tortilla z jajkiem sadzonym szynką parmeńską
13 lipca 2020
Składniki na jedną porcję:
- 62 g pełnoziarnisty placek pszenny tortilla,
- kilka liści sałaty lodowej,
- 1 szt. jajko,
- 2 szt. białko jaja kurzego,
- 50 g jogurtu naturalnego 2%,
- 30 g (2 plasterki) szynki parmeńskiej,
- 1/4 papryki czerwonej,
- 1/4 cebuli czerwonej,
- 1 ząbek czosnku.
Czas przygotowania : 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na całą tortillę: 395 kcal (27,6 g białka, 37,3 g węglowodanów, 14,4 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Przygotuj dip czosnkowy na baze jogurtu naturalnego: rozgnieć czosnek, dodaj do jogurtu naturalnego ze szczyptą soli i pieprzu, opcjonalnie dopraw suszonym koperkiem.
Na rozgrzaną patelnię umieść szynkę parmeńską, poszatkowaną cebulkę i papykę pokrojoną w paski. Zasmaż do zarumienienia i ściągnij z patelni. Następnie na tej samej patelni przygotuj jajka sadzone.
Placek tortilli przesmaruj przygotowanym dipem czosnkowym, umieść na nim wszystkie wcześniej przygotowane składniki i całość zawiń w formę wrapa.
Tak przygotowaną tortille podgrzej na patelni do zarumienienia.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: