Faszerowana papryka z pieczonymi warzywami
20 lipca 2020

Składniki na 3 porcje:
- 360 g mięsa mielonego z udźca wołowego,
- 450 g młodych ziemniaków,
- 4 duże papryki czerwone,
- 5 średnich marchewek,
- 150 g pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml wody,
- 10 g oliwy z oliwek,
- pieprz,
- sól himalajska.
Czas przygotowania : 50 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na jedną porcję: 444 kcal (35,8 g białka, 59,1 g węglowodanów, 10 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Sos:
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grubą kostkę.
Marchew obierz i pokrój w plastry.
Do garnka wlej 400 ml wody i umieść w niej paprykę z marchwią.
Gotuj około 40 min. na małym ogniu, w tym czasie przygotowując farsz do papryk.
Po ugotowaniu warzyw odcedź je i zmiksuj za pomocą blendera lub w melakserze do uzyskania jednolitej konsystencji.
Farsz:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż jedną cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i wyciśnięty czosnek do zarumienienia.
Dodaj mięso mielone z udźca i przyprawy: odrobinę soli himalajskiej, pieprzu czarnego i szczyptę papryki chilli.
Duś pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu co chwilę mieszając.
Pieczone warzywa:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Marchewki obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki.
Młode ziemniaki umyj.
Cebule obierz, natnij delikatnie w ćwiartki, aby środek doprawić ziołami prowansalskimi i owiń je w folię aluminiową.
Przygotuj papryki: każdą paprykę stawiamy na desce i odkrajamy jej górę około 2-3 cm od góry, usuwamy z wnętrza wszystkie nasiona i wypełniamy je przygotowanym wcześniej farszem i sosem.
Blachę piekarnika wyłóż folią aluminiową i umieść na niej wszystkie przygotowane warzywa.
Piecz całość ok. 40 min.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: