Faszerowana papryka z pieczonymi warzywami

20 lipca 2020

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki na 3 porcje:

  • 360 g mięsa mielonego z udźca wołowego,
  • 450 g młodych ziemniaków,
  • 4 duże papryki czerwone,
  • 5 średnich marchewek,
  • 150 g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml wody,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • pieprz,
  • sól himalajska.

Czas przygotowania : 50 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na jedną porcję: 444 kcal (35,8 g białka, 59,1 g węglowodanów, 10 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Sos:

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grubą kostkę.

Marchew obierz i pokrój w plastry.

Do garnka wlej 400 ml wody i umieść w niej paprykę z marchwią.

Gotuj około 40 min. na małym ogniu, w tym czasie przygotowując farsz do papryk.

Po ugotowaniu warzyw odcedź je i zmiksuj za pomocą blendera lub w melakserze do uzyskania jednolitej konsystencji.

Farsz:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż jedną cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i wyciśnięty czosnek do zarumienienia.

Dodaj mięso mielone z udźca i przyprawy: odrobinę soli himalajskiej, pieprzu czarnego i szczyptę papryki chilli.

Duś pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu co chwilę mieszając.

Pieczone warzywa:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).

Marchewki obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki.

Młode ziemniaki umyj.

Cebule obierz, natnij delikatnie w ćwiartki, aby środek doprawić ziołami prowansalskimi i owiń je w folię aluminiową.

Przygotuj papryki: każdą paprykę stawiamy na desce i odkrajamy jej górę około 2-3 cm od góry, usuwamy z wnętrza wszystkie nasiona i wypełniamy je przygotowanym wcześniej farszem i sosem.

Blachę piekarnika wyłóż folią aluminiową i umieść na niej wszystkie przygotowane warzywa.

Piecz całość ok. 40 min.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -