Jagodowy sernik z manny
25 lipca 2020
Składniki na całe ciasto (8 kawałków):
- 800 ml mleka sojowego,
- 150 g kaszy manny,
- 100 g jagód,
- 90 g erytrytolu,
- 80 g odżywki białkowej o smaku wanilii,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1 cytryna,
- 5 g oleju kokosowego.
Czas przygotowania : 40 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na jedną porcję: 194 kcal (14,2 g białka, 20,9 g węglowodanów, 6 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Do rondelka wlej 750 ml mleka sojowego, dodaj skórkę z cyryny, sok, erytrytol i zagotuj.
Do zagotowanego mleka powolutku dodaj kaszę mannę cały czas mieszając. Gotuj jeszcze chwilkę do zgęstnienia i odstaw masę do ostudzienia.
Po ostudzeniu dodaj do masy jagody i odżwkę białkową. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie natłuść olejem kokosowym. Tak przygotowaną formę wypełnij przygotowaną masą sernika i włóż do lodówki na 30 min.
W tym czasie przygotuj polewę z gorzkiej czekolady. 5 min. przed wyciągnięciem tortownicy rozpuść 50 g gorzkiej cekolady w kąpeli wodnej i dodaj do niej 50 g mleka sojowego. Rozmieszaj do połączenia się składników.
Tak przygotowaną polewę wylej na górę sernika i równomirnie rozprowadź. Włóż ponowie do lodówki na 10 min. i... Gotowe!
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: