Jagodowy sernik z manny

25 lipca 2020

Propozycja na: 2. śniadanie, deser lub przekąskę

Składniki na całe ciasto (8 kawałków):

  • 800 ml mleka sojowego,
  • 150 g kaszy manny,
  • 100 g jagód,
  • 90 g erytrytolu,
  • 80 g odżywki białkowej o smaku wanilii,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1 cytryna,
  • 5 g oleju kokosowego.

Czas przygotowania : 40 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na jedną porcję: 194 kcal (14,2 g białka, 20,9 g węglowodanów, 6 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Do rondelka wlej 750 ml mleka sojowego, dodaj skórkę z cyryny, sok, erytrytol i zagotuj.

Do zagotowanego mleka powolutku dodaj kaszę mannę cały czas mieszając. Gotuj jeszcze chwilkę do zgęstnienia i odstaw masę do ostudzienia.

Po ostudzeniu dodaj do masy jagody i odżwkę białkową. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie natłuść olejem kokosowym. Tak przygotowaną formę wypełnij przygotowaną masą sernika i włóż do lodówki na 30 min.

W tym czasie przygotuj polewę z gorzkiej czekolady. 5 min. przed wyciągnięciem tortownicy rozpuść 50 g gorzkiej cekolady w kąpeli wodnej i dodaj do niej 50 g mleka sojowego. Rozmieszaj do połączenia się składników.

Tak przygotowaną polewę wylej na górę sernika i równomirnie rozprowadź. Włóż ponowie do lodówki na 10 min. i... Gotowe!

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -