Wegański sernik jaglany

9 sierpnia 2020

Propozycja na: deser, przekąskę lub posiłek potreningowy

Składniki na całe ciasto (8 kawałków):

  • 200 g płatków jaglanych,
  • 100 g daktyli,
  • 90 g płatków owsianych,
  • 450 ml mleka sojowego,
  • 70 g erytrytolu,
  • 20 g liofilizowanych truskawek.

Czas przygotowania : 30 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na jedną porcję: 197 kcal (5,8 g białka, 37,6 g węglowodanów, 2,4 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Daktyle, które posłużą nam do spodu ciasta zalewamy wrzącą wodą i przechodzimy do przygotowania masy sernika.

Do garnka wlewamy mleko sojowe, dodajemy płatki jaglane i erytrytol. Gotujemy wszystko 15 min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła do garnka. Następnie wystudzamy ją i zabieramy się za przygotowanie spodu ciasta.

Odsączamy daktyle z wody i miksujemy je razem z płatkami owsianymi w malakserze lub za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i jej dno równomiernie wykładamy przygotowaną masą daktylowo-owsianą, formując spód ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki na conajmniej 15 min, aby podstawa ciasta stwardniała.

W tym czasie, ugotowaną i schłodzoną wcześniej masę jaglaną również dokładnie miksujemy lub blendujemy i dodajemy do niej liofilizowane truskawki w kawałkach.

Ostatnim krokiem przygotowania naszego sernika jest wylanie masy jaglanej do tortownicy i ponownie schłodzenie ciasta w lodówce. Tym razem zajmie nam to 20 min.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -