Wegański sernik jaglany
9 sierpnia 2020
Składniki na całe ciasto (8 kawałków):
- 200 g płatków jaglanych,
- 100 g daktyli,
- 90 g płatków owsianych,
- 450 ml mleka sojowego,
- 70 g erytrytolu,
- 20 g liofilizowanych truskawek.
Czas przygotowania : 30 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na jedną porcję: 197 kcal (5,8 g białka, 37,6 g węglowodanów, 2,4 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Daktyle, które posłużą nam do spodu ciasta zalewamy wrzącą wodą i przechodzimy do przygotowania masy sernika.
Do garnka wlewamy mleko sojowe, dodajemy płatki jaglane i erytrytol. Gotujemy wszystko 15 min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła do garnka. Następnie wystudzamy ją i zabieramy się za przygotowanie spodu ciasta.
Odsączamy daktyle z wody i miksujemy je razem z płatkami owsianymi w malakserze lub za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i jej dno równomiernie wykładamy przygotowaną masą daktylowo-owsianą, formując spód ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki na conajmniej 15 min, aby podstawa ciasta stwardniała.
W tym czasie, ugotowaną i schłodzoną wcześniej masę jaglaną również dokładnie miksujemy lub blendujemy i dodajemy do niej liofilizowane truskawki w kawałkach.
Ostatnim krokiem przygotowania naszego sernika jest wylanie masy jaglanej do tortownicy i ponownie schłodzenie ciasta w lodówce. Tym razem zajmie nam to 20 min.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: