Burger wołowy z jajkiem i bekonem
23 sierpnia 2020

Składniki na jednego burgera:
- 1 bułka pełnoziarnista (60 g),
- 100 g mielonej polędwicy wołowej lub udźca wołowego,
- 1 jajko,
- 1 plaster wędzonego boczku (10 g),
- łyżka ketchupu o obniżonej zawartości kalorii (Kotlin lub KFD),
- pół cebuli,
- pół pomidora,
- ogórek konserwowy,
- ząbek czosnku,
- kilka liści sałaty,
- łyżeczka oliwy,
- szczypta soli i pieprzu.
Czas przygotowania : 25 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na jednego burgera: 446 kcal (35,7 g białka, 38,8 g węglowodanów, 17,4 g tłuszczu).
Przepis poniżej.
Burgera zaczynamy od przygotowania mięsa. Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Połowę tej porcji dodajemy do zmielonego mięsa wołowego wraz z odrobiną soli i pieprzu. Drugą połowę odkładamy do momentu złożenia burgera. Z mięsa uformować płaskiego, okrągłego burgera o średnicy nieco większej , niż średnica bułki. Tak przygotowane mięso wyłożyć na papier do pieczenia i umieścić na 10 - 15 min. w zamrażarce, aby łatwiej było utrzymać ich formę wykładając na patelnię do obsmażenia. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej spryskanej PAM'em (olej w spray'u) po 2 - 3 min. z każdej strony.
Na malutką patelnię wrzucić plaster boczku, obsmażyć go na krucho i odłożyć. Następnie przygotować jajko sadzone..
Bułkę rocinamy na pół i kładziemy na chwilkę na patelni grillowej środkiem do dołu.
Na dolnej połówce bułki rozprowadzamy odrobinę ketchupu, układamy na niej kilka liści sałaty, plastry pomidora, ogórka konserwowego. Kolejna warstwa to przygotowany burger wołowy, na którym układamy jajko sadzone, plaster bekonu i przygotowaną wcześniej smażoną cebulkę z czosnkiem. Na samą górę dodajemy łyżkę ketchupu lub musztardy i zamykamy kanapkę. Można użyć patyczka, którym na wylot przebijamy hamburgera.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: