Fit zapiekanka z serem i szynką
27 sierpnia 2020
Składniki:
- 1 podłużna bułka pełnoziarnista (70 g),
- 50 g dobrej jakości wędliny drobiowej,
- 40 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (Piórko),
- łyżka kukurydzy konserwowej (20 g),
- ćwiartka czerwonej papryki,
- ćwiartka zielonej papryki,
- ćwiartka cebuli,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- łyżka ketchupu o obniżonej zawartości kalorii (20 g),
- szczypta ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu.
Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- całość: 408 kcal (32,8 g białka, 51,9 g węglowodanów, 8,1 g tłuszczu).
Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni spryskanej PAM'em (olej w spray'u).
Ząbek czosnku siekamy i mieszamy w miseczce z koncentratem pommidorowym, oliwą oraz szczyptą soli.
Bułkę przekrajamy na pół i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Układamy podsmażoną paprykę oraz cebulę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę wędlinę drobiową. Górę posypujemy startym serem żółtym i srószamy przyprawami.
Zapiekanki wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 10 minut.
Podajemy na gorąco z dodatkiem ketchupu.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: