Fit zapiekanka z serem i szynką

27 sierpnia 2020

Propozycja na: obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 podłużna bułka pełnoziarnista (70 g),
  • 50 g dobrej jakości wędliny drobiowej,
  • 40 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (Piórko),
  • łyżka kukurydzy konserwowej (20 g),
  • ćwiartka czerwonej papryki,
  • ćwiartka zielonej papryki,
  • ćwiartka cebuli,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka ketchupu o obniżonej zawartości kalorii (20 g),
  • szczypta ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu.

Czas przygotowania: 20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • całość: 408 kcal (32,8 g białka, 51,9 g węglowodanów, 8,1 g tłuszczu).

Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni spryskanej PAM'em (olej w spray'u). 

Ząbek czosnku siekamy i mieszamy w miseczce z koncentratem pommidorowym, oliwą oraz szczyptą soli.

Bułkę przekrajamy na pół i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Układamy podsmażoną paprykę oraz cebulę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę wędlinę drobiową. Górę posypujemy startym serem żółtym i srószamy przyprawami.

Zapiekanki wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 10 minut.

Podajemy na gorąco z dodatkiem ketchupu.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -