Jednoporcjowe ciasto a'la Kinder Country

30 sierpień 2020

Propozycja na: deser lub przekąskę.

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 10 g odżywki białkowej o smaku waniliowym,
  • 50 g ryżu preparowanego lub pszenicy preparowanej,
  • 10 g erytrytolu,
  • 10 g żelatyny,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 10 g kakao,
  • 10 g masła orzechowego,
  • 5 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym,
  • ziarna kakao.

Czas przygotowania: 20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • cała porcja: 520 kcal (37 g białka, 54,4 g węglowodanów, 15,6 g tłuszczu),
  • połowa porcji: 260 kcal (18,5 g białka, 27,2 g węglowodanów, 7,8 g tłuszczu).

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.

Następnie łączymy ją z jogurtem naturalnym, erytrytolem oraz  waniliową odżywką białkową energicznie mieszając. Na koniec dosypujemy 40 g ryżu lub pszenicy ekspandowanej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do małej formy do pieczenia (średnica 12 cm) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. 

Masło orzechowe, kakao oraz czekoladową odżywkę białkową zalewamy stopniowo wrzątkiem i energicznie mieszamy do momentu otrzymania konsystencji rozpuszczonej czekolady. 

Gotowe ciasto polewamy przygotowaną "białkową czekoladą" i posypujemy resztą ryżu lub pszenicy eksandowanej oraz ziarnami kakao.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -