Jednoporcjowe ciasto a'la Kinder Country
30 sierpnia 2020
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 10 g odżywki białkowej o smaku waniliowym,
- 50 g ryżu preparowanego lub pszenicy preparowanej,
- 10 g erytrytolu,
- 10 g żelatyny,
- 100 ml gorącej wody,
- 10 g kakao,
- 10 g masła orzechowego,
- 5 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym,
- ziarna kakao.
Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cała porcja: 520 kcal (37 g białka, 54,4 g węglowodanów, 15,6 g tłuszczu),
- połowa porcji: 260 kcal (18,5 g białka, 27,2 g węglowodanów, 7,8 g tłuszczu).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie łączymy ją z jogurtem naturalnym, erytrytolem oraz waniliową odżywką białkową energicznie mieszając. Na koniec dosypujemy 40 g ryżu lub pszenicy ekspandowanej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do małej formy do pieczenia (średnica 12 cm) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Masło orzechowe, kakao oraz czekoladową odżywkę białkową zalewamy stopniowo wrzątkiem i energicznie mieszamy do momentu otrzymania konsystencji rozpuszczonej czekolady.
Gotowe ciasto polewamy przygotowaną "białkową czekoladą" i posypujemy resztą ryżu lub pszenicy eksandowanej oraz ziarnami kakao.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: