Fit Quesadilla
2 września 2020
Składniki:
- 2 pełnoziarniste tortille,
- 100 g piersi z kurczaka,
- 40 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu (Piórko),
- 30 g kukurydzy konserwowej,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- ćwiartka cebuli,
- ćwiartka papryki czerwonej,
- ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, oregano, bazylia, papryka ostra
Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cała porcja: 598 kcal (49 g białka, 72 g węglowodanów, 10,4 g tłuszczu),
- połowa porcji: 299 kcal (24,5 g białka, 36 g węglowodanów, 5,2 g tłuszczu),
Przepis poniżej.
Paprykę, cebulę oraz kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy na rozgrzanej pateli spryskanej PAM'em (olej w spray'u). Kiedy mięso będzie usmażone, dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat, posiekany ząbek czosnku oraz przyprawy i dusimy całość do momentu, aż wyparuje woda. Dosypujemy kukurydzę i mieszamy.
Na dużej patelni układamy placek tortilli i posypujemy go garścią wcześniej potartego sera żółtego. Na górze układamy farsz, posypujemy pozostałym serem i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Smażymy pod przykrywką na małym ogniu przez około 3 minuty. Quesadillę przekładamy na talerz i przerzucamy ją z powrotem na patelnię w taki sposób, by podsmażyć ją z drugiej strony. Smażymy przez około 3 minuty.
Quesadillę przekładamy na talerz, kroimy na małe kawałki, posypujemy ulubionymi przyprawami i czekamy około 5 minut, by całość wystygła, a danie nie rozpadało się podczas jedzenia.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: