Placki ziemniaczane z grillowanym kurczakiem w sosie pieczarkowym

29 marca 2020

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki na 3 porcję (3 gotowe placki ziemniaczane):

  • ziemniaki 500 g,
  • 1 jajko 60 g,
  • 1,5 szt. cebuli 150 g,
  • 2 łyżki mąki owsianej 30 g,
  • filet z piersi kurczaka 390 g,
  • pieczarki 300 g,
  • oliwa z oliwek 30 g.

Czas przygotowania : 40 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • cała porcja: 1417 kcal (119 g białka, 141 g węglowodanów, 45 g tłuszczu),
  • jeden placek z farszem i sosem: 447 kcal (39,7 g białka, 47 g węglowodanów, 15 g tłuszczu).
  • aby podnieść/zmniejszyć ilość kalorii w posiłku, możemy wylać większego/mniejszego placka na patelnię ->
  • jeden placek (porcja na 3) wyjściowo powinien być wylany z 230 g gotowej masy, aby podnieść kalorie o 100, wylewamy placka o masie 330 g (grubszego) lub aby zmniejszyć kalorie o 100, wylewamy placka o masie 130 g (cieńszego), a resztę pozostawiamy bez zmian.

Chcąc dobrać odpowiednią porcję dla siebie, wylicz jak dużego placka musisz zrobić ;).

Przepis poniżej.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki i jedną cebulę obieramy i trzemy na tarce o cienkich oczkach. Z masy odsączamy nadmiar wody, dodajemy jajko i 2 łyżki mąki owsianej lub orkiszowej. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oliwy z oliwek wylewamy odpowiednią dla siebie porcję masy ze startych ziemniaków, którym nadajemy okrągły kształt. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony tak, aby były lekko chrupiące. Po usmażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Farsz - grillowany kurczak i pieczarki:

Na rozgrzaną patelnię wylewamy 3 łyżeczki (15 ml) oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią pokrojonego drobno w kosteczkę filet z piersi kurczaka i połowę cebuli pokrojonej w piórka. Doprawiamy całość odrobiną soli, papryką słodką lub wędzoną i ziołami toskańskimi lub prowansalskimi. Tak przygotowany farsz umieszczamy na placku i polewamy sosem, którego przepis podany jest poniżej.

Sos pieczarkowy:

Pieczarki umieszczmy na rozgrzanej patelni i beztłuszczowo dusimy pod przykrywką z przyprawami (sól, pieprz, papryka ostra). Część z nich umieszczamy na placku, resztę miksujemy z odrobiną jogurtu naturalnego na gładki sos, którym polewamy gotowego placka.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny! Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -