Brownie z batatów

6 września 2020

Propozycja na:  deser lub przekąskę. 

Składniki:

  • 250 g słodkich ziemniaków (batatów),
  • 2 jajka,
  • pół szklanki miodu,
  • pół szklanki mąki orkiszowej,
  • 30 g kakao,
  • tabliczka gorzkiej czkolady,
  • 50 g masła migdałowego 100%,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Kalorie i makroskładniki:

  • na całe ciasto: 2140 kcal (57,7 g białka, 260,4 g węglowodanów, 90 g tłuszczu),
  • na jeden kawałek: 214 kcal (5,7 g białka, 26 g węglowodanów, 9 g tłuszczu).

Przepis poniżej.

Bataty myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miekkości i ostudzamy.

Do miski przesypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy miód, jajka, masło migdałowe, przygotowane wcześniej bataty oraz pokruszoną na małe kawałki gorzką czekoladę. Całość blendujemy na gładką masę.

Masę przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Uchylamy drzwi piekarnika i studzimy w nim ciasto. Dopiero, gdy wypiek wystygnie, będzie zimny, wyciągamy go z formy, by masa była zwarta i nie rozpadała się podczas krojenia. Górę ciasta ozdabiamy ulubionymi dodatkami. 

Z podango przepisu wychodzi 10 kawałków.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -