Pełnowartościowe Spaghetti
9 września 2020
Składniki:
- 50 g makaronu spaghetti z mąki durum,
- 100 g mięsa z piersi kurczaka,
- 40 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu (Piórko),
- 10 g skrobii ziemniaczanej,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 100 g krojonych pomidorów z puszki,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- ćwiartka cebuli,
- pół pomidora,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, oregano.
Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cała porcja: 460 kcal (43,8 g białka; 49,6 g węglowodanów, 8,8 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
Cebulę oraz kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej pateli natłuszczonej oliwą z oliwek. Gdy mięso będzie lekko przyrumienione, oprószamy całość suszoną bazylią oraz oregano, dolewamy wodę i całość dusimy.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Na patelnię z podsmażonym kurczakiem dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat, pomidory z puszki, skrobię oraz przyprawy i dusimy całość do momentu, aż wyparuje woda, a sos się zagęści. Pod koniec dorzucamy pokrojonego na małe kawałki świeżego pomidora i mieszamy.
Ugotowany makaron przekładamy na talerz, polewamy sosem pomidorowym, górę oprószamy potartym serem i ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: