Pełnowartościowe Spaghetti

9 września 2020

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki:

  • 50 g makaronu spaghetti z mąki durum,
  • 100 g mięsa z piersi kurczaka,
  • 40 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu (Piórko),
  • 10 g skrobii ziemniaczanej,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 100 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • ćwiartka cebuli,
  • pół pomidora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, oregano.

Czas przygotowania: 20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • cała porcja: 460 kcal (43,8 g białka; 49,6 g węglowodanów, 8,8 g tłuszczu)

Przepis poniżej.

Cebulę oraz kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej pateli natłuszczonej oliwą z oliwek. Gdy mięso będzie lekko przyrumienione, oprószamy całość suszoną bazylią oraz oregano, dolewamy wodę i całość dusimy. 

W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Na patelnię z podsmażonym kurczakiem dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat, pomidory z puszki, skrobię oraz przyprawy i dusimy całość do momentu, aż wyparuje woda, a sos się zagęści. Pod koniec dorzucamy pokrojonego na małe kawałki świeżego pomidora i mieszamy.

Ugotowany makaron przekładamy na talerz, polewamy sosem pomidorowym, górę oprószamy potartym serem i ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -