Sernik bez pieczenia a'la Snickers
13 września 2020
Składniki:
- 130 g daktyli suszonych,
- pół szklanki orzeszków ziemnych niesolonych,
- pół szklanki płatków owsianych,
- 3/4 szklanki erytrytolu,
- 40 g kakao,
- 400 g twarogu chudego,
- 15 g żelatyny,
- 200 ml śmietanki 18%,
- 60 g masła orzechowego 100%,
- baton proteinowy o smaku karmelowym lub waniliowym (polecamy Gladiatora z Olimpu),
- 40 ml mleka 0,5%.
Czas przygotowania: 1 h
Kalorie i makroskładniki:
- całość: 2536 kcal (154,4 g białka, 188,2 g węglowodanów, 124,5 g tłuszczu),
- na 1 kawałek 211 kcal (12,8 g białka, 15,6 g węglowowdanów, 10,3 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
100 g daktyli zalewamy wrzątkiem i czekamy pół godziny. Po tym czasie odcedzamy daktyle i miksujemy na gładką masę z płatkami owsianymi, orzeszkami ziemnymi, 10 g kakao oraz 30 g masła orzechowego. Całość przekładamy do formy (średnica 16 cm) wylożonej papierem do pieczenia i ugniatamy rękoma daktylową masę na spodzie. Wkładamy do lodówki.
15 g żelatyny rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Kiedy będzie ostudzona, miksujemy żelatynę ze śmietanką, 30 g masła orzechowego, erytrytolem oraz serem białym. Pod koniec dorzucamy pokrojonego na małe kawałki batona proteinowego i delikatnie mieszamy. Serową masę wylewamy na daktylowy spód i wkładamy do lodówki na godzinę.
5 g żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i studzimy. Następnie, 30 g daktyli, 30 g kakao oraz mleko blendujemy na gładką masę. Wylewamy na górę ciasta. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Górę sernika dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: