Legalna panna cotta
19 września 2020
Składniki:
- 125 g jogutru sojowego o smaku waniliowym (firma Alpro),
- 8 g żelatyny,
- 60 ml mleka sojowego bez cukru,
- 2 łyżeczki erytrytolu,
- aromat waniliowy,
- 100 g truskawek,
- łyżeczka soku z cytryny.
Czas przygotowania: 10 min.
Kalorie i makroskładniki:
- całość: 186 kcal (13,5 g białka, 25,2 g węglowodanów, 3,9 g tłuszczu),
Przepis poniżej.
Mleko sojowe przelewamy do małego garnuszka i dosypujemy żelatynę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy żelatyna się rozpuści, ściągamy garnek z gazu i odstawiamy całość do przestudzenia.
Ostudzoną żelatynę, jogurt sojowy, łyżeczkę erytrytolu i 3 krople aromatu waniliowego blendujemy na gładką masę. Przelewamy do natłuszczonej foremki i wkladamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Stężony deser przekładamy z foremki na talerz i polewamy sosem wykonanym z wcześniej zmiksowanych truskawek, soku z cytryny oraz łyżeczki erytrytolu.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: