Legalna panna cotta

19 wrzesień 2020

Propozycja na: przekąskę lub deser

Składniki:

  • 125 g jogutru sojowego o smaku waniliowym (firma Alpro),
  • 8 g żelatyny,
  • 60 ml mleka sojowego bez cukru,
  • 2 łyżeczki erytrytolu,
  • aromat waniliowy,
  • 100 g truskawek,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Czas przygotowania:  10 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • całość: 186 kcal (13,5 g białka, 25,2 g węglowodanów, 3,9 g tłuszczu),

Przepis poniżej.

Mleko sojowe przelewamy do małego garnuszka i dosypujemy żelatynę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy żelatyna się rozpuści, ściągamy garnek z gazu i odstawiamy całość do przestudzenia.

Ostudzoną żelatynę, jogurt sojowy, łyżeczkę erytrytolu i 3 krople aromatu waniliowego blendujemy na gładką masę. Przelewamy do natłuszczonej foremki i wkladamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. 

Stężony deser przekładamy z foremki na talerz i polewamy sosem wykonanym z wcześniej zmiksowanych truskawek, soku z cytryny oraz łyżeczki erytrytolu.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -