Pizza na spodzie owsianym

20 września 2020

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 10 g mąki owsianej,
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 ml wody,
  • 5 ml oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • 80 g sera mozarella light,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • pół pomidora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół papryki czerwonej,
  • 2 łyżeczki kukurydzy konserwowej (20 g),
  • kawałek cukinii,
  • przyprawy: sól, oregano, bazylia, papryka wędzona.

Czas przygotowania: 25 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • 568 kcal (33,2 g białka, 60 g węgloodanów, 22,2 g tłuszczu),

Przepis poniżej.

Ćwiartkę papryki oraz czosnek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na rozgrzanej pateli spryskanej PAM'em (olej w spray'u). Dodajemy pomidora pokrojonego na małe kawałki, dolewamy na patelnię około 3 łyżki wody i całość chwilę dusimy. Pod koniec dorzucamy koncentrat pomidorowy i przyprawę - paprykę wędzoną. Masę blendujemy i dusimy na patelni do momentu wyparowania nadmiaru wody. Gotowy sos odstawiamy do ostudzenia.

W miseczce mieszamy płatki owsiane z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajko, dolewamy oliwę z oliwek, wodę oraz doprawiamy oregano, bazylią oraz szczyptą soli. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do małej, okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy przez 10 minut.

Spód owsiany wyciągamy z piekarnika. Górę smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, oprószamy garścią mozarelli potartej na dużych oczkach, posypujemy pokrojoną na małe kawałki pozostałą częścią papryki, pokrojoną cukinią oraz kukurydzą. Na samej górze układamy resztkę mozarelli i posypujemy pizzę bazylią. 

Wkładamy ponownie do piekanika i pieczemy przez około 5 minut w 180℃ do momentu aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -