Mini-pizzerinki z bakłażana
21 września 2020
Składniki:
- bakłażan,
- 80 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu (Piórko),
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 5 ml oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- ćwiartka papryki,
- ćwiartka cebuli,
- przyprawy: sól, papryka ostra mielona, oregano, bazylia.
Czas przygotowania: 25 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cała porcja: 290 kcal (33 g białka, 24,1 g węglowodanów, 7,7 g tłuszczu),
- 1 pizzerinka (przy 5 sztukach z przepisu): 58 kcal (6,6 g białka, 4,8 g węglowodanów, 1,5 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry o wysokości około 1,5 cm. Całość układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z poszatkowanym ząbkiem czosnku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200℃ przez około 15 minut.
Upieczone bakłażany smarujemy sosem wykonanym z koncentraru pomidorowego, szczypty soli oraz papryki ostrej mielonej. Na górze układamy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz cebulkę, posypujemy potartym na dużych oczkach serem. Górę oprószamy bazylią, oregano i odrobiną soli.
Pizzerinki wkładamy ponownie do piekanika nagrzanego do 200℃ i pieczemy około 8-10 minut do momentu, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: