Wegańskie zielone penne
25 września 2020
Składniki:
- 70 g makaronu pełnoziarnistego penne,
- 100 g tofu naturalnego,
- 3 małe różyczki brokułu,
- 5 łyżek groszku konserwowanego (75 g),
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 15 g orzechów włoskich,
- ząbek czosnku,
- garść świeżego szpinaku,
- ¼ cukinii,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki wody,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka.
Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- cała porcja: 627 kcal (25,1 g białka, 58,2 g węglowodanów, 30,4 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
Makaron oraz pokrojony na małe kawałki różyczki brokułu gotujemy al dente.
Szpinak, cukinię pokrojoną na małe kawałki, czosnek, orzechy, oliwę z oliwek oraz 4 łyżki groszku konserwowanego umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i sok z cytryny, dosypujemy przyprawy: sól oraz czosnek niedźwiedzi i ponownie miksujemy.
Ugotowany wcześniej makaron z brokułami umieszczamy na patelni, dosypujemy pokrojone w małą kostkę tofu i zalewamy "zielonym sosem". Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Pod koniec dosypujemy resztę groszku konserwowanego. Wszystko delikatnie mieszamy.
Zielone penne przekładamy do miseczki i posypujemy czarnuszką oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: