Wegańskie zielone penne

25 wrzesień 2020

Propozycja na: obiad lub kolację.

Składniki:

  • 70 g makaronu pełnoziarnistego penne,
  • 100 g tofu naturalnego,
  • 3 małe różyczki brokułu,
  • 5 łyżek groszku konserwowanego (75 g),
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 15 g orzechów włoskich,
  • ząbek czosnku,
  • garść świeżego szpinaku,
  • ¼ cukinii,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki wody,
  • natka pietruszki, 
  • przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka.

Czas przygotowania:  20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • cała porcja: 627 kcal (25,1 g białka, 58,2 g węglowodanów, 30,4 g tłuszczu)

Przepis poniżej.

Makaron oraz pokrojony na małe kawałki różyczki brokułu gotujemy al dente. 

Szpinak, cukinię pokrojoną na małe kawałki, czosnek, orzechy, oliwę z oliwek oraz 4 łyżki groszku konserwowanego umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i sok z cytryny, dosypujemy przyprawy: sól oraz czosnek niedźwiedzi i ponownie miksujemy.

Ugotowany wcześniej makaron z brokułami umieszczamy na patelni, dosypujemy pokrojone w małą kostkę tofu i zalewamy "zielonym sosem". Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Pod koniec dosypujemy resztę groszku konserwowanego. Wszystko delikatnie mieszamy. 

Zielone penne przekładamy do miseczki i posypujemy czarnuszką oraz natką pietruszki.

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -