Deser a'la Banoffee Pie

29 września 2020

Propozycja na: deser lub przekąskę.

Składniki:

  • 100 g jogurtu naturalnego Skyr,
  • 20 g suszonych daktyli,
  • 20 g masła orzechowego 100%,
  • łyżeczka erytrytolu,
  • 20 g biszkoptów bez cukru ("Mamut Mamutki", do kupienia w Aldi),
  • pół banana (50 g),
  • łyżka mleka 0,5%,
  • kostka gorzkiej czekolady 90% (8 g)

Czas przygotowania:  15 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • 458 kcal (23,2 g białka, 52,2 g węglowodanów, 18,3 g tłuszczu)

Przepis poniżej.

Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy około pół godziny. Daktyle odcedzamy z wody i umieszczamy w naczyniu. Dolewamy łyżkę mleka oraz 15 g masła orzechowego. Całość miksujemy na gładką masę.

Jogurt naturalny mieszamy z łyżeczką erytrytolu. 

W małym naczyniu układamy warstwami: biszkopty, "fit karmel", czyli masę daktylową, następnie jogurt, a na górze układamy pokrojonego na małe kawałki banana. 

5 g masła orzechowego zalewamy wrzątkiem cały czas mieszając, do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Banany polewamy sosem orzechowym, a górę deseru ozdabiamy kostką gorzkiej czekolady.

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -