Deser a'la Banoffee Pie
29 września 2020
Składniki:
- 100 g jogurtu naturalnego Skyr,
- 20 g suszonych daktyli,
- 20 g masła orzechowego 100%,
- łyżeczka erytrytolu,
- 20 g biszkoptów bez cukru ("Mamut Mamutki", do kupienia w Aldi),
- pół banana (50 g),
- łyżka mleka 0,5%,
- kostka gorzkiej czekolady 90% (8 g)
Czas przygotowania: 15 min.
Kalorie i makroskładniki:
- 458 kcal (23,2 g białka, 52,2 g węglowodanów, 18,3 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy około pół godziny. Daktyle odcedzamy z wody i umieszczamy w naczyniu. Dolewamy łyżkę mleka oraz 15 g masła orzechowego. Całość miksujemy na gładką masę.
Jogurt naturalny mieszamy z łyżeczką erytrytolu.
W małym naczyniu układamy warstwami: biszkopty, "fit karmel", czyli masę daktylową, następnie jogurt, a na górze układamy pokrojonego na małe kawałki banana.
5 g masła orzechowego zalewamy wrzątkiem cały czas mieszając, do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Banany polewamy sosem orzechowym, a górę deseru ozdabiamy kostką gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: