Nachosy paprykowe z sosem czosnkowym

2 października 2020

Propozycja na: przekąskę.

Składniki:

  • 1 placek tortilli pełnoziarnistej (62 g),
  • łyżeczka oliwy z oliwek (5 ml),
  • 100 g jogurtu naturalnego Skyr,
  • łyżeczka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu, np. Hellmann's light (10 g),
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, papryka mielona ostra, suszona bazylia.

Czas przygotowania:  15 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • 332 kcal (17,9 g białka, 33,7 g węglowodanów, 13,2 g tłuszczu)

Przepis poniżej.

Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dosypujemy szczyptę soli, bazylii oraz papryki ostrej i dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką dokładnie smarujemy placek tortilli z dwóch stron. Kroimy na małe trójkąty, na kształt nachosów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃ na około 10 minut. Nachosy powinny się lekko zarumienić.

Sos czosnkowy: Jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szczyptę soli mieszamy w naczyniu. 

Po wyjęciu nachosów z piekarnika, odstawiamy je do ostudzenia. Podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -