Nachosy paprykowe z sosem czosnkowym
2 października 2020
Składniki:
- 1 placek tortilli pełnoziarnistej (62 g),
- łyżeczka oliwy z oliwek (5 ml),
- 100 g jogurtu naturalnego Skyr,
- łyżeczka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu, np. Hellmann's light (10 g),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, papryka mielona ostra, suszona bazylia.
Czas przygotowania: 15 min.
Kalorie i makroskładniki:
- 332 kcal (17,9 g białka, 33,7 g węglowodanów, 13,2 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dosypujemy szczyptę soli, bazylii oraz papryki ostrej i dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką dokładnie smarujemy placek tortilli z dwóch stron. Kroimy na małe trójkąty, na kształt nachosów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃ na około 10 minut. Nachosy powinny się lekko zarumienić.
Sos czosnkowy: Jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szczyptę soli mieszamy w naczyniu.
Po wyjęciu nachosów z piekarnika, odstawiamy je do ostudzenia. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: