Babeczki warzywne

4 październik 2020

Propozycja na: śniadanie, 2. śniadanie, przekąskę lub kolację.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 białko jaja,
  • 10 g mąki owsianej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (Piórko),
  • ćwiartka cukinii,
  • ćwiartka małej cebuli,
  • łyżka groszku konserwowanego,
  • łyżka kukurydzy konserwowanej,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Czas przygotowania:  15 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • 273 kcal (29,1 g białka, 12,3 g węglowodanów, 11,6 g tłuszczu)

Przepis poniżej.

Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich wsypujemy do miski i mieszamy.

Cukinię oraz cebulę dokładnie myjemy i kroimy w małą kostkę. Dorzucamy wraz z kukurydzą oraz groszkiem do miski z mąką. Wbijamy jajka i całość mieszamy. Pod koniec dorzucamy potarty na dużych oczkach ser żółty. 

Masę przelewamy do silikonowych foremek na babeczki natłuszczonych olejem w spray'u (PAM). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, do momentu aż jajka się zetną. 

 

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -