Babeczki warzywne
4 października 2020
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 białko jaja,
- 10 g mąki owsianej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (Piórko),
- ćwiartka cukinii,
- ćwiartka małej cebuli,
- łyżka groszku konserwowanego,
- łyżka kukurydzy konserwowanej,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: 15 min.
Kalorie i makroskładniki:
- 273 kcal (29,1 g białka, 12,3 g węglowodanów, 11,6 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich wsypujemy do miski i mieszamy.
Cukinię oraz cebulę dokładnie myjemy i kroimy w małą kostkę. Dorzucamy wraz z kukurydzą oraz groszkiem do miski z mąką. Wbijamy jajka i całość mieszamy. Pod koniec dorzucamy potarty na dużych oczkach ser żółty.
Masę przelewamy do silikonowych foremek na babeczki natłuszczonych olejem w spray'u (PAM). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, do momentu aż jajka się zetną.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: