Twarożkowe kluseczki z mango w polewie
10 października 2020
Składniki:
- 1 białko jaja,
- 45 g mąki kukurydzianej,
- 5 g budyniu waniliowego (proszek bez cukru),
- pół łyżeczki oliwy z oliwek,
- 110 g twarogu chudego,
- łyżka erytrytolu,
- 100 g mango,
- 5 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym,
- 5 g kakao,
- 5 g ziaren kakao/ gorzkiej czekolady.
Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- 442 kcal (31,9 g białka, 66,7 g węglowodanów, 6 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Do miski z twarogiem wsypujemy mąkę, budyń, erytrytol, dodajemy białko jaja i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Ugniatamy ciasto rękoma i formujemy małe kulki.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem pół łyżeczki soli i kropli oliwy z oliwek. Kiedy woda zacznie się gotować, do garnka wrzucamy twarogowe kluski i mieszamy. Czekamy aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch, a następnie odcedzamy.
Polewa: Do naczynia wsypujemy odżywkę białkową i kakao. Dolewamy stopniowo wrzątku i energicznie mieszamy do momentu, aż masa będzie miała konsystencję sosu.
Gotowe twarogowe kluski ozdabiamy pokrojonym na małe kawałki mango, polewamy "białkową czekoladą" i posypujemy ziarnami kakao bądź gorzką czekoladą.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: