Twarożkowe kluseczki z mango w polewie

10 października 2020

Propozycja na: 2. śniadanie, przekąskę.

 

Składniki:

  • 1 białko jaja,
  • 45 g mąki kukurydzianej,
  • 5 g budyniu waniliowego (proszek bez cukru), 
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 110 g twarogu chudego,
  • łyżka erytrytolu,
  • 100 g mango,
  • 5 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym,
  • 5 g kakao,
  • 5 g ziaren kakao/ gorzkiej czekolady.

Czas przygotowania:  20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • 442 kcal (31,9 g białka, 66,7 g węglowodanów, 6 g tłuszczu)

Przepis poniżej.

Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Do miski z twarogiem wsypujemy mąkę, budyń, erytrytol, dodajemy białko jaja i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Ugniatamy ciasto rękoma i formujemy małe kulki. 

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem pół łyżeczki soli i kropli oliwy z oliwek. Kiedy woda zacznie się gotować, do garnka wrzucamy twarogowe kluski i mieszamy. Czekamy aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch, a następnie odcedzamy.

Polewa: Do naczynia wsypujemy odżywkę białkową i kakao. Dolewamy stopniowo wrzątku i energicznie mieszamy do momentu, aż masa będzie miała konsystencję sosu.

Gotowe twarogowe kluski ozdabiamy pokrojonym na małe kawałki mango, polewamy "białkową czekoladą" i posypujemy ziarnami kakao bądź gorzką czekoladą.

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -