Placki marchewkowe z sosem czosnkowym
19 października 2020
Składniki (5 placków):
- 1 jajko,
- 1 białko jaja,
- 50 g mąki orkiszowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe marchewki,
- ćwiarka cebuli,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 100 g jogurtu naturalnego Skyr,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka.
Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie i makroskładniki:
- całość: 461 kcal (27,8 g białka, 50,5 g węglowodanów, 17,2 g tłuszczu),
- 1 placek: 92 kcal (5,6 g białka, 10,1 g węglowodanów, 3,4 g tłuszczu),
Przepis poniżej.
Marchewki obrać i potrzeć na tarce wraz z cebulą na małych oczkach.
W naczyniu umieścić mąkę, szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wbić jajko oraz białko jaja. Dolać 5 ml oliwy z oliwek i wcześniej potarte warzywa. Całość wymieszać.
Usmażyć placki na dobrze rozgrzanej patelni na łyżeczce oliwy z oliwek. Gotowe placki posypać czarnuszką i podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy: jogurt naturalny Skyr wymieszać ze szczyptą soli oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Z podanego przepisu wychodzi 5 placków.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: