Placki marchewkowe z sosem czosnkowym

19 października 2020

Propozycja na: obiad, kolację.

 

Składniki (5 placków):

  • 1 jajko,
  • 1 białko jaja,
  • 50 g mąki orkiszowej, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe marchewki,
  • ćwiarka cebuli,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g jogurtu naturalnego Skyr,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka.

Czas przygotowania:  20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • całość: 461 kcal (27,8 g białka, 50,5 g węglowodanów, 17,2 g tłuszczu),
  • 1 placek: 92 kcal (5,6 g białka, 10,1 g węglowodanów, 3,4 g tłuszczu),

Przepis poniżej.

Marchewki obrać i potrzeć na tarce wraz z cebulą na małych oczkach.

W naczyniu umieścić mąkę, szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wbić jajko oraz białko jaja. Dolać 5 ml oliwy z oliwek i wcześniej potarte warzywa. Całość wymieszać. 

Usmażyć placki na dobrze rozgrzanej patelni na łyżeczce oliwy z oliwek. Gotowe placki posypać czarnuszką i podawać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy: jogurt naturalny Skyr wymieszać ze szczyptą soli oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 

Z podanego przepisu wychodzi 5 placków. 

 

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -