Niskotłuszczowy deser kawowy
2 sierpnia 2022
Propozycja na: 2. śniadanie, deser.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego Skyr,
- 6 g żelatyny,
- 110 ml wrzątku,
- łyżka erytrytolu,
- płaska łyżeczka kakao,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 2 kostki gorzkiej czekolady 90%.
Czas przygotowania: 10 min.
Kalorie i makroskładniki:
- całość: 238 kcal (27,8 g białka, 12,2 g węglowodanów, 8,1 g tłuszczu)
Żelatynę, kawę oraz erytrytol rozpuszczamy we wrzątku energicznie mieszając. Całość odstawiamy do ostudzenia.
Po tym czasie dodajemy jogurt i miksujemy na gładką masę. Przelewamy całość po równo do 3 naczyń. Do jednego dodajemy pokruszoną kostkę gorzkiej czekolady i pół łyżeczki kakao. Do drugiego pół łyżeczki kakao.
Na spód szklanki wylewamy masę z czekoladą i odstawiamy do lodówki. Po upływie 30 minut wyciągamy naczynie z lodówki i na górę wylewamy masę z kakao. Odstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki. Czynność powtarzamy z ostatnią masą- "masą kawową".
Całość umieszczamy w lodówce, najlepiej na noc. Górę deseru ozdabiamy pokruszoną kostką gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: