Niskotłuszczowy deser kawowy

2 sierpnia 2022

Propozycja na: 2. śniadanie, deser.

 

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego Skyr,
  • 6 g żelatyny,
  • 110 ml wrzątku,
  • łyżka erytrytolu, 
  • płaska łyżeczka kakao,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 90%.

Czas przygotowania:  10 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • całość: 238 kcal (27,8 g białka, 12,2 g węglowodanów, 8,1 g tłuszczu)

Żelatynę, kawę oraz erytrytol rozpuszczamy we wrzątku energicznie mieszając. Całość odstawiamy do ostudzenia.

Po tym czasie dodajemy jogurt i miksujemy na gładką masę. Przelewamy całość po równo do 3 naczyń. Do jednego dodajemy pokruszoną kostkę gorzkiej czekolady i pół łyżeczki kakao. Do drugiego pół łyżeczki kakao. 

Na spód szklanki wylewamy masę z czekoladą i odstawiamy do lodówki. Po upływie 30 minut wyciągamy naczynie z lodówki i na górę wylewamy masę z kakao. Odstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki. Czynność powtarzamy z ostatnią masą- "masą kawową". 

Całość umieszczamy w lodówce, najlepiej na noc. Górę deseru ozdabiamy pokruszoną kostką gorzkiej czekolady.

 

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -