Zupa krem z pomidorów

9 sierpień 2022

Propozycja na: przekąskę.

 

Składniki:

  • puszka pomidorów bez skórki (400 g),
  • 1 świeży pomidor,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ćwiartka papryki czerwonej,
  • łyżka nasion słonecznika,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • garść świeżej bazylii,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka

Czas przygotowania:  25 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • całość: 237 kcal (8,5 g białka, 20,5 g węglowodanów, 11,4 g tłuszczu)

 

Cebulę oraz paprykę dokładnie umyć i pokroić w małą kostkę. Do garnka wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i zeszklić pokrojone wcześniej warzywa oraz posiekany czosnek. 

Dolać pomidory z puszki i dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora. Dosypać przyprawy i dusić całość przez kilka minut.

Na suchej patelni lekko podprażyć nasiona słonecznika.

Garnek ściągnąć z gazu, dorzucić do niego świeżą bazylię i zblendować całość na gładką masę. Zupę krem podrzać chwilę na małym ogniu.

Przelać całość do miseczki i ozdobić słonecznkiem. Dla urozmaicenia smaku warto dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.

 

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -