Zupa krem z pomidorów
9 sierpnia 2022
Propozycja na: przekąskę.
Składniki:
- puszka pomidorów bez skórki (400 g),
- 1 świeży pomidor,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- ćwiartka papryki czerwonej,
- łyżka nasion słonecznika,
- łyżka oliwy z oliwek,
- garść świeżej bazylii,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka
Czas przygotowania: 25 min.
Kalorie i makroskładniki:
- całość: 237 kcal (8,5 g białka, 20,5 g węglowodanów, 11,4 g tłuszczu)
Cebulę oraz paprykę dokładnie umyć i pokroić w małą kostkę. Do garnka wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i zeszklić pokrojone wcześniej warzywa oraz posiekany czosnek.
Dolać pomidory z puszki i dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora. Dosypać przyprawy i dusić całość przez kilka minut.
Na suchej patelni lekko podprażyć nasiona słonecznika.
Garnek ściągnąć z gazu, dorzucić do niego świeżą bazylię i zblendować całość na gładką masę. Zupę krem podrzać chwilę na małym ogniu.
Przelać całość do miseczki i ozdobić słonecznkiem. Dla urozmaicenia smaku warto dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: