Białkowy omlet "Mleczna Kanapka"
21 sierpnia 2022
Propozycja na: śniadanie, podwieczorek.
Składniki:
- 1 jajko,
- 40 g budyniu czekoladowego (proszek bez cukru),
- 10 g mąki owsianej,
- 1,5 łyżeczki erytrytolu,
- 5 ml oliwy z oliwek,
- 15 g kakao,
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 40 ml mleka 0,5%,
- 10 g masła orzechowego 100%,
- 100 g jogurtu naturalnego Skyr,
- 50 g sera białego chudego.
Czas przygotowania: 15 min.
Kalorie i makroskładniki:
- całość: 482 kcal (32,5 g białka; 56,5 g węglowodanów; 14,5 g tłuszczu)
Przepis poniżej.
Budyń, mąkę, 5 g kakao, proszek do pieczenia i łyżeczkę erytrytolu przesypujemy do miski i mieszamy. Do środka wbijamy jajko, dolewamy mleko oraz oliwę z oliwek i miksujemy całość na gładką masę. Ciasto przelewamy na rozgrzaną patelnię spryskaną PAM'EM i smażymy omleta.
W między czasie w miseczce umieszczamy biały ser i jogurt. Mieszamy na gładką masę.
Masło orzechowe umieszczamy w małym naczyniu. Dosypujemy 10 g kakao i dodajemy pół łyżeczki erytrytolu. Dolewamy stopniowo wrzątku (cały czas energicznie mieszając) do momentu aż masa będzie przypominała kosystencją polewę czekoladową.
Usmażonego omleta smarujemy twarożkowym nadzieniem i kroimy na pół. Połówki nakładamy na siebie, a górę polewamy cześniej przygotowaną polewą.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: