Białkowy omlet "Mleczna Kanapka"

21 sierpnia 2022

Propozycja na: śniadanie, podwieczorek.

 

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 40 g budyniu czekoladowego (proszek bez cukru),
  • 10 g mąki owsianej, 
  • 1,5 łyżeczki erytrytolu,
  • 5 ml oliwy z oliwek,
  • 15 g kakao,
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 ml mleka 0,5%,
  • 10 g masła orzechowego 100%,
  • 100 g jogurtu naturalnego Skyr,
  • 50 g sera białego chudego.

Czas przygotowania:  15 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • całość: 482 kcal (32,5 g białka; 56,5 g węglowodanów; 14,5 g tłuszczu)

Przepis poniżej.

Budyń, mąkę, 5 g kakao, proszek do pieczenia i łyżeczkę erytrytolu przesypujemy do miski i mieszamy. Do środka wbijamy jajko, dolewamy mleko oraz oliwę z oliwek i miksujemy całość na gładką masę. Ciasto przelewamy na rozgrzaną patelnię spryskaną PAM'EM i smażymy omleta. 

W między czasie w miseczce umieszczamy biały ser i jogurt. Mieszamy na gładką masę. 

Masło orzechowe umieszczamy w  małym naczyniu. Dosypujemy 10 g kakao i dodajemy pół łyżeczki erytrytolu. Dolewamy stopniowo wrzątku (cały czas energicznie mieszając) do momentu aż masa będzie przypominała kosystencją polewę czekoladową. 

Usmażonego omleta smarujemy twarożkowym nadzieniem i kroimy na pół. Połówki nakładamy na siebie, a górę polewamy cześniej przygotowaną polewą.

 

 

Smacznego!

 

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny.

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -