Zupa krem z dyni

2 grudnia 2022

Propozycja na: obiad lub kolację

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka,
  • pietruszka,
  • ćwiartka selera (korzeń) ,
  • 2 marchewki,
  • 800 g dyni,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: liść laurowy (2 sztuki), oregano, kurkuma, ziele angielskie, sól.

Czas przygotowania: 90 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na 1 porcję 91 kcal (3,6 g białka, 19 g węglowodanów, 0,9 g tłuszczu),

Przepis poniżej.

Skrzydelka z kurczaka oraz obrane i pokrojone w dużą kostkę: pietruszkę, marchewki oraz seler umieszczamy w garnku i zalewamy wodą ponad poziom. Dodajemy liście laurowe, oregano oraz ziele angielskie. Gotujemy bulion około godziny.

W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy do miękkości dynię. Następnie odcedzamy.

Z przygotowanego bulionu wyciągamy skrzydełka. Zostawiamy około 800/900 ml bulionu i do środka dodajemy dynię. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. Dosypujemy sól i kurkumę. Całość blendujemy na krem. Chwilkę gotujemy i przelewamy do misek. Posypujemy górę koperkiem i ozdabiamy nasionami słonecznika.

Z podanego przepisu wychodzą około 3 porcje. 

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -