Zupa krem z dyni
2 grudnia 2022
Propozycja na: obiad lub kolację
Składniki:
- 2 skrzydełka z kurczaka,
- pietruszka,
- ćwiartka selera (korzeń) ,
- 2 marchewki,
- 800 g dyni,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: liść laurowy (2 sztuki), oregano, kurkuma, ziele angielskie, sól.
Czas przygotowania: 90 min.
Kalorie i makroskładniki:
- na 1 porcję 91 kcal (3,6 g białka, 19 g węglowodanów, 0,9 g tłuszczu),
Przepis poniżej.
Skrzydelka z kurczaka oraz obrane i pokrojone w dużą kostkę: pietruszkę, marchewki oraz seler umieszczamy w garnku i zalewamy wodą ponad poziom. Dodajemy liście laurowe, oregano oraz ziele angielskie. Gotujemy bulion około godziny.
W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy do miękkości dynię. Następnie odcedzamy.
Z przygotowanego bulionu wyciągamy skrzydełka. Zostawiamy około 800/900 ml bulionu i do środka dodajemy dynię. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. Dosypujemy sól i kurkumę. Całość blendujemy na krem. Chwilkę gotujemy i przelewamy do misek. Posypujemy górę koperkiem i ozdabiamy nasionami słonecznika.
Z podanego przepisu wychodzą około 3 porcje.
Smacznego!
Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych: