Proteinowe tosty na słodko

16 października 2022

Propozycja na: deser

Składniki:

  • 2 jajka,
  • marchew,
  • 35 g mąki jaglanej,
  • 25 g odżywki białkowej o smaku waniliowym,
  • 5 ml oliwy z oliwek,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 g wiórków kokosowych,
  • 15 g masła orzechowego.

Czas przygotowania:  20 min.

Kalorie i makroskładniki:

  • na 1 porcję 556 kcal (39,7 g białka, 32,2 g węglowodanów, 29,2  g tłuszczu),

Przepis poniżej.

Mąkę, proszek do pieczenia, odżywkę białkową mieszamy w naczyniu. Wbijamy jajka, dodejemy potartą na małych oczkach marchew, wlewamy oliwę oraz mleko. Całość mieszamy.

Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę wody do uzyskania dość gęstej konsystencji ciasta na pancakes.

Do natłuszczonego opiekacza do tostów wlewamy po 2 łyżki wcześniej przygotowanej masy. Pieczemy tosty.

Gotowe tosty polewamy masłem orzechowym i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość ozdabiamy ulubionymi owocami.

Z podanego przepisu wychodzi 6 tostów. 

Smacznego!

Każdy z posiłków może znaleźć się w Twoim planie dietetycznym, jako zamienny!

Zapraszam do zapoznania się z ofertą planów dietetycznych:

TUTAJ -